Wat is eigenlijk het verschil tussen rennen en vluchten? Daarover, maar over nog veel meer, gaat Ghost van Jason Reynolds. Een steengoed verhaal vol frustratie en boosheid, waarin Ghost probeert weg te rennen voor zijn eigen angsten.

Altijd maar aan het rennen

Castle, die zichzelf Ghost noemt, is aan het rennen sinds zijn vader drie jaar geleden een pistool op hem en zijn moeder richtte. Zijn vader, die door de drank steeds gemener was geworden, vormde een gevaar voor hen. Al zit zijn vader nu in de gevangenis, Ghost is nog steeds aan het rennen.

Er niet bij horen

Ghost woont in een arme wijk. Zijn moeder werkt lange dagen in het ziekenhuis en volgt een studie. Ze eten maaltijden die zijn moeder uit het ziekenhuis meeneemt, want voor iets anders hebben ze geen geld. Ghost draagt kleren die te klein of te groot zijn en zijn moeder knipt zijn haar. Het maakt hem een buitenbeentje, waardoor hij op school gepest wordt.

De uitdaging om uit de problemen te blijven

Anderen dagen hem uit, met vragen waarom zijn haar eruitziet alsof het met een heggenschaar is geknipt of waarom zijn kleren te groot zijn. Ghost laat niet over zich heen lopen; hij zorgt ervoor dat de mensen die hem afzeiken hiermee ophouden. En dat resulteert altijd in iets wat de rector ‘aanvaringen’ noemt, waardoor Ghost regelmatig geschorst wordt.

Gezien worden

Per toeval wordt Ghost ontdekt door de coach van een hardloopteam. Hij wordt gevraagd om in het team te komen. Zijn moeder gaat akkoord op één voorwaarde: dat Ghost uit de problemen blijft. Dat blijkt een flinke uitdaging, want het gepest blijft doorgaan. Er is nu alleen wel één groot verschil: Ghost heeft een coach die hem ziet staan en verder kijkt dan de problemen waar hij steeds in terecht komt. En dat helpt, want Ghost voelt zich langzaam maar zeker minder alleen. Hij hoort eindelijk ergens bij.

Voelbare frustratie en boosheid

Reynolds heeft een fijne schrijfstijl, waardoor je als lezer snel in het verhaal zit. Ghost wíl niet in de problemen komen, probeert de pesterijen en het uitdagen te negeren, maar op een gegeven moment knapt hij toch. En de lezer snapt heel goed hoe dat komt, want je voelt Ghosts frustratie. Hij is opstandig en tegendraads en die gevoelens zullen veel jongeren herkennen.

Een hoopgevend verhaal

Ghost is veel meer dan een verhaal over een jongen die uit de problemen probeert te blijven en bij een hardloopteam gaat. Het is een verhaal over angsten en bang zijn voor jezelf. Over keuzes maken: ren je weg van je problemen of kijk je je angsten in de ogen?. Over het belang van je ergens of bij iemand veilig voelen en over wat het betekent als mensen door de buitenste laag heen kunnen kijken. Het gaat over eerlijk zijn, anderen leren kennen en echte vriendschappen sluiten.

Voor wie?

Het verhaal begint heftig en dat zal indruk maken op de lezer. Op die manier weet Reynolds de aandacht gelijk vast te houden. De opstandigheid van de hoofdpersoon is voelbaar en herkenbaar en je raakt betrokken bij zijn verhaal. Net als in Drama queen van Derk Visser en Vliegen van Paulien Weikamp gaat het over een jongere die opgroeit in een wijk met een lage sociale status, waarover nog niet heel veel verhalen zijn verschenen.

Het boek is niet erg dik, heeft een ruime bladspiegel en vertelt een verhaal in chronologische volgorde, waardoor je dit boek ook aan minder gemotiveerde of ervaren lezers vanaf 12 jaar kunt aanbevelen. De hoofdstukken zijn voor deze doelgroep misschien wel aan de lange kant. Vormt dit een drempel? Lees dan een stukje voor, waardoor leerlingen kennismaken met het verhaal en nieuwsgierig raken naar de hoofdpersoon.

Over het boek

Titel: Ghost
Auteur: Jayson Reynolds
Vertaald door: Maria Postema
Uitgegeven door: Condor
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 171
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen