Artemis Fowl van Eoin Colfer is geen nieuw boek, maar door de verfilming van dit verhaal staat het opnieuw in de belangstelling. Het is een spannend fantasy-verhaal over een bijzonder slimme twaalfjarige jongen.

Meesterbrein

Artemis Fowl is geen gewone jongen. Hij komt uit een steenrijke familie en heeft een eigen bodyguard. Zijn vader is spoorloos, hij is niet teruggekomen van een missie, en zijn moeder komt sindsdien haar slaapkamer niet meer uit. Hoe rot dat ook is, het geeft Artemis de ruimte om op onderzoek uit te gaan.

Op onderzoek

Doordat zijn ouders beiden afwezig zijn, kan Artemis gaan en staan waar hij wil. Hij weet dat er elfen bovengronds leven en het lukt hem om te achterhalen waar. Hij ontdekt dat iedere elf een magisch boek bezit en wil erachter komen wat daarin staat. Hij steelt het boek, fotografeert het en mailt het naar zichzelf. Op een slimme wijze weet hij de code te kraken van de symbolen in het boek. Zo ontdekt hij hoe hij aan het goud van de elfen kan komen.

Een vooruitstrevend elfenvolk

Artemis ontvoert samen met zijn bodyguard Buttler de elf Holly Short, zij is de eerste vrouwelijke ElfBI-officier. Artemis laat de elfen weten wat zijn eisen zijn in ruil voor kapitein Short, maar de elfen zijn niet van plan om zich zo makkelijk over te geven. Ze maken gebruik van hoogstaande technologische snufjes en sterke wapens om Artemis te laten zien wie de macht heeft… En dan blijkt ook dat elfen niet echt lieverdjes zijn.

Interessante ontwikkelingen

Hoewel de personages in eerste instantie vrij stevig neergezet worden, zijn ze niet zo onveranderbaar als ze lijken. Kan iemand echt zo in en in slecht zijn? Of zit er ook altijd een stukje goedheid in een mens of elf? En sluit het een het ander uit? Deze ontwikkelingen zijn interessant om te volgen en om leerlingen over na te laten denken.

Voor liefhebbers van fantasy

Dit verhaal is erg geschikt voor leerlingen vanaf twaalf jaar die houden van de verhalen over Harry Potter. Artemis Fowl is een spannend boek dat de lezer onbekende werelden laat verkennen met sprookjesachtige figuren. Het verhaal wordt chronologisch verteld door een onbekende verteller die in de proloog uitlegt geeft over hoe hij dit verslag heeft samengesteld. Het is inmiddels al bijna twintig jaar geleden dat de auteur dit boek schreef, maar dat doet niets af aan de beleving van dit verhaal.

Over het boek

Titel: Artemis Fowl
Auteur: Eoin Colfer
Vertaald door: Mireille Vroege
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van uitgave: 2020, oorspronkelijk in 2007
Aantal pagina’s: 264
Voor lezers vanaf 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen