Hoe zag het leven er in 1686 uit als je op Slot Thetinga woonde, in een geloofsgemeenschap van de labadisten? En wat als je je daar niet helemaal thuis voelde? Daarover gaat het boeiende verhaal in Het addergebroed van Slot Thetinga van Margaretha van Andel.
Labadisten
Nadat ze een poos hebben rondgetrokken, vestigt een groep labadisten zich permanent op het landgoed van Slot Thetinga. Ze leven sober. Alle bezit en geld wordt ingeleverd en met elkaar gedeeld, er zijn strenge regels en het is niet toegestaan om voorwerpen te bezitten omdat je ze mooi vindt. De leider van deze groep wordt papa Yvon genoemd, omdat hij zichzelf ziet als vader van het enorme gezin dat ze gezamenlijk vormen.
Er graag bij willen horen
Jean woont samen met zijn moeder, stiefvader en stiefzusjes op het landgoed. Zijn moeder is een fanatieke aanhanger van het geloof, aangemoedigd door zijn stiefvader. Jean heeft het moeilijker. Hij wordt veel meer gestraft dan de andere kinderen en hij begrijpt niet waarom. Zijn beste vriend wil ineens niets meer met hem te maken hebben en hij mag niet met zijn nieuwe vriend omgaan, omdat die niet goed genoeg is. Daarnaast blijft de kinderzegen, waar hij al zo lang op wacht, uit. Jean wil dolgraag bij de groep horen, maar door de tegenslagen begin hij te twijfelen.
Twijfels
‘Het hoofd eraf’, hoort Jean vaak als hij te veel nadenkt en vragen stelt. Het is niet aan de bewoners om na te denken. Ze volgen papa Yvon, die weet wat het beste voor ze is. Maar voor Jean is het onmogelijk om niet na te denken, want hij begrijpt niet waarom hij zo anders behandeld wordt. Wanneer hij de oudere boer Annes leert kennen en met hem praat, begin hij meer na te denken over wat hij zelf wil.
Eigen keuzes kunnen maken
De beperking in vrijheid die de labadisten opgelegd wordt, past Jean niet. Boer Annes gelooft in dezelfde god, maar volgt heel andere regels. De oude man spoort Jean aan om juist wel zelf na te blijven denken, waardoor hij steeds meer zijn eigen keuzes durft te maken. Dat wordt hem alleen niet in dank afgenomen…
Voor wie?
Het addergebroed van Slot Thetinga is een fascinerend historisch verhaal dat gebaseerd is op historische feiten. Het is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar. Het is een interessant boek voor leerlingen die na de boeken over De Grijze Jager toe zijn aan meer uitdaging. Wat prettig is aan dit verhaal, is dat het gaat over de onzekerheden en twijfels die Jean heeft met betrekking tot hun leven als labadist, maar dat het het geloof zelf niet in twijfel trekt. Het moedigt enkel aan om zelf ook na te blijven denken.
Over het boek
Titel: Het addergebroed van Slot Thetinga
Auteur: Margaretha van Andel
Uitgegeven door: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 280
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.