Het onderwerp heksen zal lang niet al je leerlingen aanspreken, maar de leerlingen die er wél interesse in hebben, zullen genieten van Het heksenhotel van Anna van Praag.

Een nieuw begin

Samen met haar vader en haar zusje Elvie gaat Laura op vakantie naar Ierland. Haar ouders zijn net gescheiden en haar vader heeft een leuk hotel gevonden. Het blijkt een bijzonder hotel, het ligt erg afgelegen en er is niet echt sprake van een komen en gaan van gasten. De meeste mensen wonen in het hotel. Daarnaast is de eigenaresse van het hotel een wicca-hogepriesteres en worden Laura en haar vader al snel ingewijd in haar kring. Het is zo’n fijne plek dat ze besluiten er te blijven wonen.

Het heksenleven

Laura heeft een fijne tijd in het hotel. Ze krijgt nieuwe vrienden, rijdt veel op een van de paarden door de prachtige omgeving, krijgt gewoon les en doet het heksenexamen. Ook vieren Laura en haar vader alle bijzondere feesten van de bewoners mee, zoals midzomernacht. Laura’s dagboek verandert na hun toetreding tot de kring in haar ‘Boek der schaduwen’ en hierin schrijft ze op wat ze heeft geleerd, gedroomd en heeft meegemaakt. Hiermee brengt de auteur een extra laag aan in het verhaal, waardoor de lezer meer inzicht krijgt in het leven van de heksen.

Witte en zwarte magie

Laura kijkt erg op tegen hogepriesteres Dana. Zij is de vrouw die het hotel en het leven van de bewoners leidt. Het is een prachtige vrouw die over bijzondere krachten beschikt en Laura is erg onder de indruk van de mooie dingen die Dana tot stand kan brengen. Maar er gebeuren niet alleen maar mooie dingen die voorkomen uit de witte magie, er lijkt ook zwarte magie te bestaan. Er gebeuren vreemde dingen en Laura gaat met haar nieuwe vrienden op onderzoek uit, want wie is die vreemde vrouw verderop, die haar bij aankomst al liet weten dat het hotel vervloekt is?

Voor wie?

Het heksenhotel is geen boek voor de massa, maar wel een mooi verhaal voor leerlingen vanaf 12 jaar die interesse hebben in heksen en magie. De mysterieuze gebeurtenissen en spanning maken de lezer nieuwsgierig en zorgen ervoor dat je door wilt lezen. Hierdoor leest het boek vlot door. Niet alles in dit verhaal is even geloofwaardig. Laura lijkt bijvoorbeeld (in tegenstelling tot haar zusje) geen moeite te hebben met de scheiding van haar ouders en hun verhuizing naar een ander land. Dit zal echter alleen de kritische lezer die hecht aan waarheidsgetrouwe weergave in de weg staan en ik verwacht niet dat die lezers een boek over magie zullen oppakken.

Over het boek

Titel: Het heksenhotel
Auteur: Anna van Praag
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 173
Dit boek verscheen eerder onder dezelfde titel bij uitgeverij Leopold. Voor deze uitgave is het verhaal herzien.

Deel dit bericht
Lezenslessen