Duik in het verleden met Het lied van de vreemdeling van Linda Dielemans en lees over een tijdperk waar nog niet veel over is geschreven. Het is een avontuurlijk en boeiend verhaal over leven in de prehistorie.

Une en Nano

Het verhaal speelt zich 41.000 jaar geleden af. Une is een neanderthalermeisje. Haar stam komt in aanraking met een andere stam. Ze verstaan elkaar niet en hebben andere gebruiken. De anderen zien er ook heel anders uit, ze zijn veel langer en dunner dan de sterke Une. Nano is een van die andere mensen. Une en Nano proberen elkaar te begrijpen en Nano leert Une zijn taal. Samen lopen ze weg van hun stammen, want Une heeft een belangrijk doel, al begrijpt Nano niet goed wat ze precies wil gaan doen.

Het lied dat de weg wijst

Onderweg zingt Une haar lied. Het is een lied waarin de plekken waar ze langskomen worden beschreven. Zolang ze het lied maar volgen, komen ze op de juiste bestemming. Het is voor deze stam dus van belang dat je je omgeving niet verandert en laat liggen wat je tegenkomt. Als je iets weghaalt, klopt het lied misschien niet meer en weet een ander niet waar hij naartoe moet om zijn doel te bereiken.

Spreekt tot de verbeelding

Als je in dit boek begint te lezen heb je waarschijnlijk nog geen idee hoe de wereld waarin Une en Nano leven eruitziet en hoe ze kunnen overleven, maar dat verandert al snel. Het is knap hoe Linda Dielemans een levendig beeld schetst van hoe het leven er in die tijd uit zou kunnen hebben gezien. Ze vertelt gedetailleerd over de handelingen van de personages, waardoor je voor je ziet hoe dit er toentertijd uit kan hebben gezien. Je vormt je al snel een heel ander beeld van Neanderthalers dan hoe ze tot nu toe vaak worden weergegeven.

Actuele thema’s in een historische context

Het zijn niet alleen de beschrijvingen die tot de verbeelding spreken, ook de personages maken dat verhaal gaat echt leven. De personages ervaren voor ons herkenbare emoties en gevoelens. Boosheid, schuldgevoel en verlies worden in dit verhaal ook door onze voorouders ervaren en ook actuele thema’s zoals verbondenheid, discriminatie en vriendschap zijn belangrijk in dit verhaal. Une heeft samen met haar moeder als enige van haar stam een donkerder huidskleur en wordt daardoor niet helemaal als gelijke gezien. Interessant is dat haar huidskleur juist een van de overeenkomsten is met Nano.

Voor wie?

Het lied van de vreemdeling is een prachtig verhaal voor lezers vanaf ca. 11 jaar die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en/of fan zijn van de boeken van Rob Ruggenberg. Het is spannend, toegankelijk geschreven en je leert gaandeweg van alles over de prehistorie en de mensen die toen leefden. Het perspectief wisselt steeds tussen Une en Nano, waardoor je je een beeld kunt vormen van het leven in beide stammen. Achterin het boek deelt de auteur informatie over hoe wetenschappers steeds meer te weten komen over deze tijd, waardoor we beseffen dat het beeld dat wij van Neanderthalers hadden misschien wel wat achterhaald is…

Over het boek

Titel: Het lied van de vreemdeling
Auteur: Linda Dielemans
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 261
Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen