Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof is een belangrijk verhaal. Het is gebaseerd op de ervaringen van Nederlands jongste verzetsmeisje en maakt veel indruk.

Verhalen die we moeten blijven lezen

Ruim 75 jaar na de bevrijding verschijnen er nog steeds boeken die nieuwe verhalen vertellen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn belangrijke verhalen. Ze laten zien wat de enorme gevolgen kunnen zijn van het maken van verkeerde keuzes en bepaalde groepen mensen als minderwaardig beschouwen.

In het verzet

Freddie is veertien jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en in 1941 gaat ze met haar zus Truus bij het gewapende verzet. Hun jonge leeftijd is een groot voordeel, want de vijand zal niet snel verwachten dat de jonge meiden bij het verzet zitten. Ze verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze naar het bos. Daar worden deze mannen gedood door verzetskameraden. Freddie is trots op haar werk, want door het doden van deze nazi’s redden ze veel mensen. Maar ze voelt zich ook eenzaam, want ze kan met niemand praten over wat ze doet en meemaakt. Zelfs niet met haar moeder en haar vriendje Peter.

Over moedig zijn, maar ook over de angsten

Freddie en Truus krijgen zelf ook een pistool. Ze oefenen ermee in een verlaten bos en leren gericht te schieten. Freddie voelt zich trots, maar vindt het ook lastig. Het wordt steeds gevaarlijker om actief te zijn in het verzet en ze is regelmatig bang. Niemand is te vertrouwen. Tegelijkertijd kan ze ook niet meer terug. Ze weet wat er allemaal gebeurt en niets doen is voor haar geen optie.

Een indringend verhaal

Het meisje met de vlechtjes boeit van begin tot eind. Schrijfster Wilma Geldof weet de spanning die de personages ervaren goed over te brengen op de lezer. Het is de angst om gesnapt te worden, om herkend te worden. En ook de voorzichtigheid en behoedzaamheid die daarmee gepaard gaan, worden goed overgebracht. De innerlijke spanning die Freddie ervaart is ook sterk voelbaar. Ze denkt vaak na over de gevolgen van hun acties voor haarzelf. Kun je anderen doden zonder zelf te veranderen?

Gebaseerd op ware gebeurtenissen

Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Freddie Oversteegen. Zij was naar grote waarschijnlijkheid Nederlands jongste verzetsmeisje. Wilma Geldof interviewde haar en gebruikte dit als basis voor dit fictieve verhaal.

Voor wie?

Het verhaal in Het meisje met de vlechtjes wordt chronologisch verteld, heeft een overzichtelijk aantal personages en leest door de spanning vlot door. Doordat het verhaal verteld wordt vanuit het ik-perspectief van Freddie, kan de lezer zich zeer goed in haar verplaatsen. Je leeft daardoor ook sterk mee tijdens het uitvoeren van de soms onvoorstelbaar moeilijke taken die Freddie voor het verzet uit moest voeren.
De gebeurtenissen zijn te vergelijken met die in een spannende thriller, met het verschil dat de lezer van dit verhaal weet dat het verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Hierdoor komt dit verhaal mogelijk steviger binnen dan een volledig verzonnen verhaal.

Leerlingen vanaf ca. 14 jaar die het interessant vinden om te lezen over de Tweede Wereldoorlog en hoe het er in het verzet aan toe ging zullen dit verhaal zeker waarderen.

Over het boek

Titel: Het meisje met de vlechtjes
Auteur: Wilma Geldof
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 335
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.
Ook beschikbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen