Roxy is verdwenen. Wat er met haar is gebeurd, is een raadsel. Ze heeft geen enkel spoor achtergelaten. Is ze dood? Of is er iets anders aan de hand? Daarover gaat Het Penthouse van Lotte Boot, dat verschenen is als Blossom Books Shortie.

Vermist of dood?

Twee jaar geleden verdween Roxy, de beste vriendin van June. Niemand weet wat er precies is gebeurd. Na een massale zoektocht die niets opleverde, werd ervan uitgegaan dat ze dood is. June denkt dat dat niet klopt, ze denkt dat Roxy nog in leven is. Maar ze heeft geen idee waar ze is.

Een mysterieus bericht

Dan ontvangt June een mysterieus bericht. Als ze wil weten wat er met Roxy is gebeurd, moet ze op een bepaald tijdstip naar Het Penthouse komen. Ze twijfelt, wat moet ze met dit berichtje? En hoe weet ze zeker dat dit geen foute grap is? Als June terug appt dat ze niet zomaar naar een feest van vreemden gaat, krijgt ze als antwoord een recente foto van Roxy.

Wat is er met Roxy gebeurd?

Dat berichtje maakt dat June naar het feest gaat. Het is een bijzonder extravagant feest met veel alcohol, drugs en seks. Vanaf dat moment moet June de regie loslaten, en plotseling wordt ze versuft wakker in een vliegtuig dat boven Amerika vliegt. Het feest was nog maar het begin van de totaal andere wereld waarin ze terecht komt. Het wordt haar al snel duidelijk: als ze wil weten wat er met Roxy is gebeurd, zal ze moeten doen wat er van haar verlangd wordt…

Sterk uitgewerkt verhaal

Het eerste deel van dit verhaal bestaat uit notities van June waarin ze zich richt tot Roxy. De lezer ontdekt door deze notities al heel veel over de personages. Wat er bekend is over de verdwijning van Roxy, wat voor iemand ze was en dat ze uit totaal verschillende gezinnen komen. Op het moment dat de notities overgaan in pagina vullende tekst zit je als lezer al helemaal in het verhaal en is stoppen geen optie meer.

Vol verwijzingen

Een ander interessant aspect van dit boek is dat het vol zit met verwijzingen naar muziek, films en andere boeken. Veelal zijn dit verwijzingen naar oudere werken, zoals Roxanne van The Police, Het gouden ei van Tim Krabbé en klassieke films zoals Pulp Fiction van Quentin Tarantino. Ook een meer filosofisch werk van Markies de Sade komt voorbij. Zonder al deze werken te kennen is het ook al een goed en spannend verhaal, maar de verwijzingen geven het verhaal een extra laag en kunnen leerlingen aanzetten om hier iets over op te zoeken.

Mogelijk triggerende inhoud

Het Penthouse is een bijzonder spannend verhaal dat veel leerlingen zal aanspreken, maar een waarschuwing is wel op z’n plaats. Het is een verhaal dat gaat over seksueel misbruik en daar wil niet iedereen over lezen. Voor lezers die zelf ooit te maken hebben gehad met seksueel misbruik kan dit erg confronterend zijn.

Voor wie?

Dit boek, dat is verschenen in de Shorties-reeks van Blossom Books, is door de heftige omstandigheden, het grensoverschrijdende gedrag en gebruik van verdovende middelen met name geschikt voor leerlingen vanaf 15 jaar. Het leest vlot en de spanning is tot op het einde toe aanwezig, hierdoor is het zeker ook geschikt voor leerlingen met minder leesmotivatie.

Over het boek

Titel: Het Penthouse
Auteur: Lotte Boot
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 179
Geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen