Het is een oproep die vaak langskomt: waar vind ik een goed kort verhaal voor de onderbouw van het vo? Hoopvolle verhalen over het einde van de wereld van de Schrijvers voor Toekomst kan vanaf nu standaard bij de aanbevelingen staan. 

Schrijvers voor Toekomst

Schrijvers voor Toekomst, een groep jeugdboekenauteurs die zich zorgen maakt over klimaatverandering, gelooft dat verhalen een cruciale rol spelen in het creëren van een duurzame toekomst. Gezamenlijk schreven zij Hoopvolle verhalen over het einde van de wereld: een bundel met vijftien korte verhalen die allemaal een link hebben met klimaatverandering. Bijzonder aan dit boek: het is uitgegeven zonder winstoogmerk, een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan de Jonge Klimaatbeweging en het is gedrukt op papier gemaakt van landbouwafval. Het papier voelt anders dan je gewend bent, maar na het lezen van het eerste verhaal heb je dat al niet meer door.

Zeer diverse verhalen

Deze bundel blinkt uit in de totaal verschillende, inhoudelijk sterke verhalen. Ze gaan over actievoeren – van het bezetten van een boorplatform tot het stoppen van linzen in autobanden of het zingen op een snelweg. De verhalen schetsen toekomstbeelden waarin alles er anders uit zal zien en de aanwezigheid van robots vanzelfsprekend is. Ook mogelijke oplossingen komen aan bod, want er loopt één rode lijn door alle verhalen: ze bieden hoop.

De kracht van korte verhalen

Korte verhalen zijn perfect om in te zetten in je lessen. De verhalen in deze bundel beslaan gemiddeld tien pagina’s en vormen een afgerond geheel. Daarnaast bieden ze volop ruimte voor gesprek en discussie, zowel over de inhoud als tekstuele kenmerken. Hoe zorgt de schrijver er bijvoorbeeld voor dat jij je aandacht bij het verhaal houdt?

Goed vakoverstijgend in te zetten

Door de grote diversiteit aan onderwerpen is deze bundel uitstekend schoolbreed in te zetten. De verhalen sluiten aan bij diverse vakken. In de Lezenslessen Boekenclub vind je een uitgebreide bespreking van deze bundel. We vatten alle verhalen kort samen, formuleren per verhaal gespreksstarters en geven aan bij welke andere vakken het betreffende verhaal aansluit. Daarnaast bespreek je één van de verhalen aan de hand van het Boek van de Maand en ontvang je meer dan tien doorleestips. 

Voor wie?

Deze bundel is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar. Leerlingen kunnen de verhalen zelfstandig lezen, maar je kunt ze ook eenvoudig tijdens verschillende lessen gebruiken om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken. Deze waardevolle bundel vol aansprekende, mysterieuze, vervreemdende verhalen hoort op iedere school en in veel lokalen thuis! 

Boekenclub-boek

Van dit boek vind je een uitgebreide bespreking in de Lezenslessen Boekenclub. Daarnaast delen we daar ook materialen om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om dit boek bij je leerlingen te introduceren, onder andere als Boek van de Maand. Ook staan er bij iedere bespreking doorleestips, gespreksstarters, aanvullende bronnen en laagdrempelige tips voor vakoverstijgend werken.

Jij bekijkt, beluistert of leest de bespreking van het boek in vijftien minuten en bent daarna voldoende op de hoogte om dit boek bij je leerlingen onder de aandacht te brengen. Je hoeft het boek hiervoor niet zelf te lezen, al moedigen we dat natuurlijk wel aan!

In de database van de Lezenslessen Boekenclub staan nu al meer dan dertig besprekingen. Hier voegen we iedere maand een nieuwe aan toe.  

Over het boek

Titel: Hoopvolle verhalen over het einde van de wereld
Auteurs: Mark Boode, Tom De Cock, Firky El Azzouzi, Thijs Goverde, Marc ter Horst, Marco Kunst, Elin Meijnen, Milouska Meulens, Marloes Morshuis, Rima Orie, Mijke Pelgrim, Maria Postema, Esther Walraven, Anna Woltz, Zindzi Zevenbergen.
Uitgegeven door: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2025
Aantal pagina’s:175

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar. 

Deel dit bericht
Lezenslessen