Wie eens een boek van Susin Nielsen heeft gelezen, zal moeite hebben om de andere boeken te laten liggen. Ook dit boek is weer een knap verhaal over buitenbeentjes in de maatschappij. Leesbaar, vol humor maar ook de nodige ernst.

Een poging tot rust voor de familie Larsen

In dit verhaal weet Nielsen een heftig familiedrama dicht bij de lezer te brengen. Henry is met zijn vader verhuisd naar een stad waar niemand hen kent en niemand weet wat er is gebeurd. En dat geeft rust. Althans, dat is de bedoeling. Want terwijl Henry zijn nieuwe leven op probeert te bouwen, is hij ontzettend bang dat HET bekend wordt. En dan zijn ze weer helemaal terug bij af. En dat geheimhouden is hartstikke moeilijk. Zeker als je hele tijd wordt lastiggevallen door je klasgenoot Farley, de Indiase buurman de hele tijd met overheerlijke curry voor de deur staat en wanneer de buurvrouw net iets te veel interesse toont in je vader.

Een kijkje in het leven van Henry K. Larsen

Omdat HET niet niets is wat Henry heeft meegemaakt, gaat hij naar een therapeut. Die adviseert hem om een dagboek bij te houden. Henry heeft er weinig zin in, maar begint toch te schrijven over wat hij meemaakt en mee heeft gemaakt. Op deze manier komt de lezer langzaam maar zeker meer te weten over Henry, over zijn dagen, herinneringen en gevoelens.

Vanuit een interessant perspectief bekeken

Opnieuw verrast Nielsen de lezer. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is een verhaal over pesten en de ingrijpende gevolgen die dit kan hebben. Het wordt verteld vanuit een bijzonder perspectief, namelijk de familie van het slachtoffer van de pesterijen. Een verhaal dat je meesleept en af en toe aanvliegt, waarin je meeleeft met de hoofdpersoon en echt het beste met hem voorhebt. Maar op dat laatste heb je als lezer helaas weinig invloed.

Een leesbaar en soms wat ongemakkelijk verhaal

Jongeren zullen Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen graag lezen door de korte hoofdstukken. De nieuwsgierigheid wordt direct gewekt, want wat is er dan gebeurd en waarom moest Henry zo nodig verhuizen? En het is soms ook écht ongemakkelijk, omdat de emoties en het piekeren soms de overhand nemen. Henry is misschien een beetje een nerd, maar weet zijn heftige verhaal over te brengen zonder dat het te zwaar wordt om verder te lezen.
Een toegankelijk verhaal met humor over een ernstig onderwerp. Zeker interessant voor lezers vanaf 12 jaar die toe zijn aan iets anders na series zoals Het leven van een Loser.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen.

Over het boek

Titel: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen
Auteur: Susin Nielsen
Vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 258
Voor lezers vanaf 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen