Liefhebbers van historische verhalen zitten goed met De voorlezer van de sultan van Inez van Loon. In dit verhaal neemt de auteur je mee naar het Constantinopel van 1902. Naar het paleis van de sultan om precies te zijn, waar het leven draait om luxe en oude tradities.

Van de hoogvlakte naar de harem van de sultan

Lilit woont samen met haar familie op de Anatolische hoogvlakte als ze wordt ontvoerd. Een man neemt haar mee op een wekenlange reis naar Constantinopel. In de hoofdstad ontmoet ze Bilal, een jongen uit de Afrikaanse woestijn met wie ze vriendschap sluit. Samen komen ze terecht in het paleis van de sultan, waar ze aan het werk gezet worden. Lilit in de harem en Bilal in de keuken.

Een kijkje binnen de paleismuren

Van Loon schetst met dit verhaal een beeld van hoe het leven binnen de paleismuren eruit moet hebben gezien. Het is hard werken en er gelden strenge regels. Lilit moet al haar bezittingen  inleveren, afstand doen van haar eigen geloof en verplicht moslima worden. Het enige dat ze mag houden is haar eigen naam, maar hoe lang nog? Ze kan in de harem van de sultan niemand vertrouwen, want alle meisjes hopen ooit door de sultan gekozen te worden tot favoriet. De ultieme droom is om de sultan een zoon te mogen schenken.

Anders dan alle anderen

Lilit geeft als een van de weinigen niets om de status die hoort bij de favoriet van de sultan of een van zijn vrouwen. Ze wil niets met hem te maken hebben en verlangt naar een leven buiten de muren van het paleis en een weerzien met haar familie. Ze voelt zich erg eenzaam, maar gelukkig heeft ze haar vriendschap met Bilal. Ze zien elkaar iedere avond, praten met elkaar en spelen vaak een spelletje. Zullen ze de wereld buiten het paleis ooit terugzien?

Een rijk verhaal

De voorlezer van de sultan is een prachtig, meeslepend verhaal over een meisje dat zich staande probeert te houden in een omgeving waar verraad en intriges aan de orde van de dag zijn. Het informatieve verhaal leert de lezer van alles over het leven aan het einde van het Ottomaanse Rijk, terwijl je meeleeft met Lilit. Inhoudelijk is het een rijk verhaal, maar ook qua taal. Een voorbeeld hiervan is: ‘Als een goeiige lobbes laat hij zich hun liefkozingen welgevallen, en loopt dan kwispelstaartend mee om bij de schapen te gaan kijken.’ Daarnaast staat achter in het boek een woordenlijst met uitleg van onbekende woorden of gebruiken uit de tijd van het verhaal.

Voor wie?

Wie begint aan dit boek, zit er direct helemaal in. Vanaf het begin is er een spanning voelbaar die ervoor zorgt dat je door wilt lezen. Wat gebeurt er met Lilit? En waar komt ze terecht? Doordat het verhaal zich aan het begin van de 20e eeuw afspeelt, valt er ontzettend veel te ontdekken. Je bent als lezer niet alleen nieuwsgierig naar wat Lilit te wachten staat, maar ook naar het leven binnen de paleismuren.

De voorlezer van de sultan is zeer geschikt voor lezers vanaf ca. 11 jaar die interesse hebben in historische verhalen. Doordat in dit verhaal zeer rijke taal gebruikt wordt, kan het voor minder ervaren lezers of leerlingen met een beperkte woordenschat uitdagend zijn. Laat deze leerlingen eerst een aantal pagina’s lezen om te ontdekken of het verhaal iets voor hen is.

Over het boek

Titel: De voorlezer van de sultan
Auteur: Inez van Loon
Uitgeverij: Clavis
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 242
Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen