Hoe zorg jij ervoor dat iemand je opmerkt? Texas doet dat in Catfish blues van Sara Lövestam door een nepaccount aan te maken op Instagram. Hij gebruikt foto’s van een knap meisje om de aandacht van zijn klasgenoot André te trekken.

Een stiekeme verliefdheid

De onopvallende Texas is stiekem verliefd op zijn populaire klasgenoot André maar verwacht niet dat die verliefdheid wederzijds is. Hij verwacht namelijk dat André straight is. Om toch met André in contact te komen, maakt Texas een nep-account aan op Instagram. Hij gebruikt foto’s van een knap meisje dat Hilma heet en vult het account waarop hij zichzelf Amy noemt.

Fijne gesprekken

Texas’ plan slaagt, hij raakt in gesprek met André. Er ontstaat een band tussen de twee, de gesprekken zijn openhartig. Texas vertelt op veel vlakken heel eerlijk over zichzelf, maar op een aantal vlakken ook niet. Zo blijft André denken dat hij met Amy chat en niet met zijn klasgenoot Texas.

Als de waarheid boven tafel dreigt te komen

André vertelt zijn vrienden over het contact met Amy, maar zij vertrouwen het niet. Texas doet er alles aan om zo geloofwaardig mogelijk over te komen, maar door aanmoedigingen van zijn vrienden wil André in het echt afspreken. Wanhopig stuurt Texas de echte Hilma een berichtje, maar zij blijkt ook een geheim te hebben.

Actuele onderwerpen in een inclusief verhaal

Catfish blues snijdt talloze actuele en belangrijke onderwerpen aan. Allereerst gaat het over de gevolgen van het aanmaken van een nep-account en doen alsof je iemand anders bent. Daarnaast ontvangt Texas op het account dat hij heeft aangemaakt ook berichtjes van een oudere man die zegt meer voor Amy te voelen. De man probeert Amy (Texas) te verleiden tot een ontmoeting, maar is ook niet eerlijk en oprecht.

De thuissituatie van Texas is niet prettig. Zijn moeder ziet hem niet staan en zijn stiefvader is streng en onberekenbaar. Gelukkig kan hij vaak terecht bij zijn buurvrouw, die van de situatie afweet en hem een veilige plek biedt. Al met al heeft Texas nogal wat persoonlijke uitdagingen waar hij mee worstelt. Langzaam maar zeker en met hulp van de mensen om hem heen, leert hij zichzelf accepteren en durft hij meer zichzelf te zijn.

TW: zelfbeschadiging en homofobie

Tip je dit boek aan leerlingen? Geef dan aan dat er dingen in dit boek gebeuren die erg confronterend kunnen zijn. In dit verhaal komen zelfbeschadiging en homofobie voor en dit kan bij leerlingen die hiermee te maken hebben gehad heftige herinneringen of emoties oproepen.

Voor wie?

Catfish blues is geschikt voor de meer ervaren lezer vanaf ca. 13 jaar die zich al verder aan het ontwikkelen is op sociaal-emotioneel gebied. Het verhaal is erg gericht op de ontwikkeling die de personages doormaken. Leerlingen die ervaring hebben met het lezen van verhalen zullen hier weinig problemen mee hebben, maar voor leerlingen die een opeenvolging van gebeurtenissen en actie nodig hebben om door te kunnen lezen, kan dit boek uitdagend zijn. Voor deze leerlingen die wel over dit onderwerp willen lezen is het toegankelijke Katvis van Tjibbe Veldkamp een tip.

Over het boek

Titel: Catfish blues
Auteur: Sara Lövestam
Vertaald door: Femke Muller
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 224
Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen