Katvis van Tjibbe Veldkamp is de campagnetitel van Nederland Leest Junior 2021. Een mooie keuze, want het verhaal is toegankelijk, actueel en spannend. Zeer geschikt voor de brugklas!

Een belangrijke vriendschap

Ate heeft geen vrienden en maakt weinig plezier. Maar dat verandert als hij met Baptiste begint te appen. Hij heeft eindelijk een vriend die hij dagelijks spreekt. Baptiste heeft echter problemen. Ate helpt hem waar mogelijk, maar nu lijkt het erop dat ze straks niet meer kunnen appen omdat Baptiste zijn telefoon moet verkopen om aan geld te komen… Ate besluit vanuit zijn woonplaats Groningen naar Baptiste in Brussel te reizen, zodat hij hem zijn oude telefoon kan geven en ze contact kunnen blijven houden.

Als de werkelijkheid anders blijkt te zijn

Bij aankomst in Brussel ontdekt Ate dat Baptiste niet is wie hij zegt te zijn. Hij is helemaal geen echte vriend, want dankzij hem zijn er nu criminelen naar Ate op zoek. Ate is gekatvist, misleid. Ate moet zo snel mogelijk weg uit Brussel, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Ook niet met hulp van Emeraude, die hem heeft gewaarschuwd voor het gevaar.

Willen blijven geloven in jouw waarheid

Het is een verwarrende situatie. Ate wil eigenlijk helemaal niet geloven dat Baptiste geen echte vriend is, want hij voelde zich door Baptiste eindelijk gezien en gewaardeerd. Dat gevoel zal voor veel lezers herkenbaar zijn. Erkennen dat iets niet is zoals je altijd hebt gedacht is pijnlijk en moeilijk.

Je zit direct in het verhaal

Het verhaal is filmisch geschreven, vol spanning en je zit er vanaf het begin helemaal in. Wil je leerlingen nieuwsgierig maken naar dit verhaal? Lees dan een paar korte hoofdstukken voor en laat ze zelf verder lezen om te ontdekken hoe het verhaal afloopt. Ook het gedrag van Ate zal de leerling boeien. Als buitenstaander is het misschien gemakkelijk om te zeggen dat Ate naïef is, maar tegelijkertijd begrijp je als lezer ook heel goed dat hij geen afscheid wil nemen van zijn enige vriend, ook al blijkt hij geen echte vriend te zijn.

Voor wie?

Katvis is een erg toegankelijk verhaal over een belangrijk en actueel onderwerp waar je je leerlingen graag over informeert. Hoe ga je om met vriendschappen op internet en wie kun je vertrouwen?

Het boek is vooral erg geschikt om met brugklasleerlingen te lezen en bespreken. Ook in de tweede klas kan dit waardevol zijn, al kan het zijn dat dit boek voor een aantal leerlingen te eenvoudig is en weinig uitdaging biedt. De taal is eenvoudig en er zit veel vaart in het verhaal, waardoor het ook voor leerlingen met weinig leeservaring geschikt is. Tegelijkertijd werpt het verhaal vragen op en is het niet altijd even geloofwaardig. Dat neemt niet weg dat dit een boek is waar je goed met je leerlingen over kunt praten.

De thema’s als de gevaren van het internet, vriendschap en leven zonder een verblijfsvergunning nodigen zeker uit voor een gesprek. Ook de vragen die het verhaal mogelijk opwerpt, kunnen hier een interessant startpunt zijn. Vraag je leerlingen wanneer ze een verhaal geslaagd vinden. Of denk na over de vraag of het nodig is dat alles altijd realistisch is.

Nederland Leest 2021

Katvis is de campagnetitel van Nederland Leest Junior 2021. Deze campagne duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Scholen kunnen tot 2 juni 2021 het Nederland Leest Boekenpakket bestellen via onderwijs.cpnb.nl.
Meer informatie: https://www.nederlandleest.nl/junior/

Over het boek

Titel: Katvis
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 126
Voor lezers vanaf 11 jaar.
Ook beschikbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen