Wat lees je na Het leven van een Loser? Knipoog van Rob Harrell bijvoorbeeld! Het is een verhaal vol humor over een serieus onderwerp. Ross wil een normale jongen zijn, maar dat kan niet. Hij heeft namelijk kanker.

Over gewoon normaal willen zijn

Ross verbergt zichzelf het liefst zodat hij niet opvalt. Maar na zijn diagnose is dat onmogelijk. Hij heeft kanker, waardoor hij met een tranend oog rondloopt. Bovendien moet hij super smerige zalf gebruiken, die natuurlijk niet alleen op zijn oog, maar werkelijk overal op gaat zitten. Ross ondergaat behandelingen en zodra het lukt, gaat hij weer naar school, waar de pesterijen al snel beginnen.

Een loodzware periode

Hoewel Ross zich in eerste instantie goed door de behandelingen heen weet te slaan, wordt het al snel lastiger. Het gepest op school valt hem zwaar. Ook haalt zijn ziekte verdrietige herinneringen omhoog, omdat Ross’ moeder eerder aan kanker is overleden. Ross is zich heel erg bewust van de impact van zijn ziekte op zijn hardwerkende vader. Wanneer het allemaal te zwaar dreigt te worden, ontdekt Ross het gitaarspelen. Iets om op te focussen, iets positiefs, waardoor hij afleiding heeft van het ziek zijn.

Vriendschap en humor

Dit verhaal behandelt heftige thema’s. Maar het verhaal, dat verteld wordt door Ross zelf, zit ook vol humor en zelfspot. Hierdoor blijft de toon luchtig en zit je als lezer soms hardop te lachen. Daarbij zorgen Ross’ vrienden voor een positieve noot in het verhaal. Zij waarderen hem, ze pesten hem niet en vinden hem niet zielig. Het zijn vrienden die er voor hem zijn, ze steunen hem waar nodig en maken lol met hem wanneer dat kan. Dit maakt het een ontzettend goed en fijn verhaal om te lezen.

Illustraties en korte strips

Ross’ moeder was illustrator, hun hele huis hangt vol met tekeningen van haar. Ross tekent ook graag, hij maakt strips over Batpig, een superheld die zich in soortgelijke situaties bevindt als Ross. Die strips vind je ook in dit boek. Daarnaast bevat het verhaal kleine tekeningen. Ze verduidelijken het verhaal door elementen ervan in beeld te brengen of ze bevatten een grapje. Deze strips en illustraties brengen luchtigheid in het verhaal, waarvan de ernst je ondanks alle humor niet ontgaat.

Voor fans van de Loser-boeken

De Loser-boeken zijn ontzettend populair, veel jongeren kennen deze serie van de basisschool of lezen de boeken in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Wat kun je ze aanreiken om zich verder te ontwikkelen? Knipoog bijvoorbeeld! Het boek is wel vrij dik, maar heeft een flink aantal overeenkomsten met de Loser-serie. Ook dit verhaal is erg grappig geschreven, bevat illustraties en heeft een zeer ruime bladspiegel. Het leest ontzettend fijn en je vliegt door het boek heen. Laat de binnenkant van het boek ook zeker aan je leerlingen zien als je het tipt, dan zien ze dat de hoeveelheid tekst per pagina enorm meevalt.

Dit boek lijkt op veel vlakken erg op de populaire serie. Maar het is niet alleen toegankelijk geschreven en grappig. Het gaat het over belangrijke thema’s, zoals ziek zijn, de waarde van vriendschap en de kracht van muziek.

Voor wie?

Dit boek, dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, is geschikt voor lezers vanaf ca. 9 jaar. Je kun het ook heel goed laten lezen door jongeren uit de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Doordat het zo toegankelijk is geschreven en het, ondanks het verschrikkelijke onderwerp, ook grappig is, zal het een positieve leeservaring zijn voor veel leerlingen. Ze ontdekken hierdoor dat er meer leuke boeken zijn dan alleen de boeken uit de welbekende serie.

Over het boek

Titel: Knipoog
Auteur: Rob Harrell
Vertaald door: Esther Ottens
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 334
Voor lezers vanaf 9 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.
Deel dit bericht
Lezenslessen