Twee keer aandacht voor hetzelfde verhaal, dat kan als er naast het boek ook een graphic novel verschijnt. In deze boekentip bespreken we de graphic novel 67 seconden van Jayson Reynolds en Danica Novgorodoff.

Het verhaal

Wills broer Shawn is vermoord en Will doet wat hij op dat moment moet doen: hij volgt de regels op. Hij huilt niet, snitcht niet en neemt wraak. Maar onderweg naar de moordenaar van zijn broer, ontmoet hij in de lift een aantal mensen. Ze vertellen hem delen van een groter verhaal, waardoor Will steeds meer gaat twijfelen of hij wel het goede gaat doen.

Jayson Reynolds schreef dit verhaal oorspronkelijk in de vrije versvorm. Hierdoor is het een interessant boek om jongeren met een leesweerstand over de streep te trekken. Het verhaal bevat weinig tekst, maar alle woorden zijn raak. Je leest meer over dit boek in de boekentip Treffende vorm en inhoud in 67 seconden.

Van boek naar graphic novel

De vorm waarin Reynolds het oorspronkelijke verhaal heeft geschreven is uitnodigend. Het leest vlot door, kost weinig tijd en heeft een boeiende inhoud. Maar het kan voor leerlingen met weinig leeservaring nog steeds uitdagend zijn. Reik deze leerlingen dan de graphic novel van 67 seconden aan. Hierbij wordt het verhaal ondersteund door beelden, waardoor leerlingen dat wat beschreven wordt ook voor zich zien. Het verhaal kan hierdoor makkelijker tot leven komen.

Krachtige beelden

In beide uitgaven van het verhaal zorgt de vorm voor een extra laag die bestudeerd kan worden. De vrije versvorm in het boek is interessant om met leerlingen te bespreken. In de graphic novel zijn de teksten nog steeds kort en vlijmscherp, maar daarnaast laat illustrator Danica Novgorodoff vakmanschap zien. Met haar techniek, kleurgebruik en gekozen kaders versterkt ze de beklemmende sfeer die Reynolds in de tekst beschrijft. Haar illustraties zijn rauw, net als het verhaal zelf.

In gesprek

67 seconden is een belangrijk verhaal over het maken van je eigen keuze. Die boodschap is in het boek en de graphic novel hetzelfde. Daarnaast is het verhaal in beide gevallen op een niet alledaagse wijze uitgewerkt, waardoor het niet alleen waardevol is om het verhaal te bespreken, maar ook de vorm. Laat leerlingen de twee boeken vergelijken. Wat is er bijzonder aan de vorm in het boek? Kun je dit poëzie noemen? Wat voegt deze vorm toe aan het verhaal? Mis je dit als je de grahic novel leest? En wat doen de illustraties in de graphic novel met het verhaal? Wat valt op? Wat spreekt je leerlingen meer aan? En hoe komt dat? Deze twee uitgaven naast elkaar bespreken biedt een wereld aan mogelijkheden om de leeservaring van leerlingen te verbreden en te verdiepen.

Voor wie?

Net als het boek is de graphic novel geschikt voor leerlingen vanaf ca. 14 jaar. Het onderwerp is heftig en misschien hebben sommige leerlingen wat hulp nodig om het verhaal goed te kunnen interpreteren, maar het zal zeker de nieuwsgierigheid van een aantal leerlingen wekken. Je kunt de leerlingen die moeite hebben met het doorgronden van verhalen of weinig ervaring hebben met het lezen van graphic novels helpen doen door vooraf de graphic novel door te nemen en te bespreken hoe je kunt zien of iets zich in het heden of het verleden afspeelt en samen te kijken naar hoe de tekst wordt geplaatst. Wanneer is iets een gedachte? En wanneer is het een uitspraak van een personage?

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij 67 seconden. Dit lesmateriaal sluit aan bij zowel het boek als de graphic novel, bestaat uit zeven opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen en is kant-en-klaar voor gebruik. Meer informatie: lesmateriaal bij 67 seconden.

Over het boek

Titel: 67 seconden (graphic novel)
Auteur: Jason Reynolds
Illustraties: Danica Novgorodoff
Vertaald door: Maria Postema
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 306
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen