Astrid Boonstoppel schreef met Wees Lucie een shortie die indruk maakt. Het is een origineel en gelaagd verhaal van beperkte omvang, met een bijzondere vertelwijze.

Verhuizing na verhuizing

Lucie en haar moeder Hedwig zijn al vaak verhuisd. Ze hebben al in veel verschillende plaatsen gewoond en nu belanden ze in Cressville, een klein stadje met een middelbare school waar Lucie naartoe gaat. Het maakt Lucie allemaal niet zoveel uit, want ze vertrekken hier ook vast weer. Toch lijkt het deze keer anders te gaan dan alle andere keren…

Nieuwe vrienden

Een van de verschillen is dat Lucie vrienden krijgt in Cressville. Ze raakt bevriend met haar klasgenoten Jo, Fraser en Takeo. Ze brengen veel tijd met elkaar door. Als het niet regent gaan ze na school met z’n allen naar het bos. Als Lucie denkt dat haar moeder geheimen heeft, kan ze dat bespreken met Jo, Fraser en Takeo.

Sterke moeder-dochterband

Lucie kent haar vader niet. Ze heeft haar moeder en dat is genoeg. Moeder en dochter delen alles met elkaar en hebben geen geheimen. Maar dat verandert nadat ze naar Cressville verhuisd zijn.

Een geheim

Lucie denkt dat haar moeder een minnaar heeft en dit voor haar achterhoudt. Ze hoort ’s nachts dingen in huis en er verdwijnen spullen. Samen met haar vrienden probeert Lucie uit te zoeken wat er speelt. Wie is die mysterieuze minnaar? Wat mag Lucie niet weten?

Bijzondere vertelwijze

In dit boek vertelt Lucie haar verhaal, maar er is iets bijzonders aan de hand. Ze richt zich namelijk direct tot iemand: ‘Ook dát zei jij over elke nieuwe woonplaats.’ Als lezer heb je al vrij snel door dat Lucie zich tot haar moeder richt, maar waarom doet ze dat?

Dit verhaal beslaat maar 130 pagina’s en leest door de korte hoofdstukken vlot door. Het is niet altijd direct duidelijk op welk moment het verhaal zich afspeelt, waardoor het voor leerlingen met weinig leeservaring wat lastig kan zijn om het in het geheel te kunnen plaatsen. Deze wisselingen in tijd zorgen, in combinatie met de vertelwijze echter wel voor een unieke leeservaring. Het is een verhaal dat indruk maakt en dat je niet snel zult vergeten.

Voor wie?

Veel jongeren hebben moeite om zich langere tijd op een verhaal te concentreren. Bij dit boek is dat door de korte hoofdstukken en vragen die in het verhaal opgeworpen worden een minder grote uitdaging. Leerlingen worden door het verhaal geloodst. Doordat de vertelwijze ongebruikelijk is en het verhaal niet chronologisch verteld wordt, is het met name geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar met enige leeservaring.

Over het boek

Titel: Wees Lucie
Auteur: Astrid Boonstoppel
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 130
Geschikt voor leerlingen met enige leeservaring vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen