Misschien herken je het wel: je beste vriendin krijgt verkering en heeft vervolgens helemaal geen aandacht meer voor jou. Dat overkomt Phoebe in Liefde is voor losers van Wibke Brueggemann, een innemend en grappig verhaal over het ontdekken van de liefde.

Waarom liefde stom is

Niets is vervelender dan het gevoel hebben dat je beste vriendin je niet meer ziet staan. Phoebe weet precies hoe dat voelt, want haar vriendin Polly heeft geen aandacht meer voor haar sinds ze met Tristan is. Phoebe schrijft hierover in haar dagboek en dit levert een hilarisch verhaal op, met treffende beschrijvingen van een meisje dat besluit nooit verliefd te worden. Maar of dat haar lukt…?

Geen doorsnee thuissituatie

Phoebe heeft haar vader nooit gekend. Haar moeder is arts en is gevraagd om een medisch centrum op te zetten in een vluchtelingenkamp in Syrië. Daarom woont Phoebe tijdelijk bij Kate en haar katten, zoals altijd wanneer haar moeder in het buitenland is. Het voelt als een tweede thuis voor Phoebe, maar toch vindt ze het vervelend dat haar moeder er regelmatig niet voor haar is.

SE’s, designerpoezen en werken in een kringloopwinkel

Er gebeurt namelijk nogal wat in het leven van de vijftienjarige Phoebe, naast het feit dat ze haar beste vriendin niet meer spreekt. Op school zijn de SE’s in aantocht en moet er geleerd worden. Kate wil de designerkatten laten paren met een designerkater, maar Phoebe laat per ongeluk een van de katten ontsnappen, waardoor de kans op designerkittens van deze kat is verkeken. Kate had de kittens willen verkopen en om dat te compenseren besluit Phoebe in de kringloopwinkel van Kate te gaan werken en haar op die manier terug te betalen.

Wanneer je collega’s je vrienden worden

In de kringloopwinkel ontmoet Phoebe onder anderen Alex en Emma. Alex heeft het syndroom van Down en waarom Emma in de kringloopwinkel werkt, begrijpt Phoebe eigenlijk niet. Ze worden al snel vrienden. Ook met de andere collega’s ontstaat een waardevolle band en ze vormen een hecht team dat elkaar steunt in heftige of moeilijke tijden.

En dan toch: de liefde

Phoebe vindt het fijn dat ze in de kringloopwinkel kan werken, maar worstelt wel met de afspraak die ze met zichzelf heeft gemaakt om nooit verliefd te worden. Want Emma maakt meer in haar los dan ze zou willen. Door Emma kan ze zich slecht concentreren tijdens het leren en zegt ze dingen die ze eigenlijk helemaal niet wilde zeggen. Het is best lastig als je iemand eigenlijk wilt ontwijken, maar dat de pogingen daartoe volledig mislukken…

Voor wie?

Liefde is voor losers is een grappig en herkenbaar verhaal dat erg toegankelijk is geschreven. De onderwerpen zijn niet per se nieuw, maar de manier waarop Wibke Brueggemann daarover schrijft is wel verfrissend en waardevol. Het verhaal draait om de liefde en hier gaat dat toevallig over verliefdheid tussen twee meisjes. Phoebe worstelt met zichzelf omdat ze verliefd begint te worden, niet omdat ze ontdekt dat ze op meisjes valt. Daarnaast zijn de zoektocht naar wie je bent en waar je vandaan komt, verlies en de waarde van vriendschap belangrijke onderwerpen in dit verhaal.

In dit boek wordt er gesproken over seksuele handelingen. Dit zijn geen aanstootgevende passages, maar eerder fragmenten die gesprekken over deze onderwerpen normaliseren, net als de lesbische gevoelens van Phoebe. Toch zal dit zeer leesbare verhaal daardoor (nog) niet voor iedere onderbouwleerling geschikt zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan leerlingen uit de christelijke gemeenschap.

Over het boek

Titel: Liefde is voor losers
Auteur: Wibke Brueggemann
Vertaald door: Aiméé Warmerdam
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 335
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen