De afgelopen jaren zijn er meerdere fijne dichtbundels voor jongeren verschenen. Het zout uit je ogen van Miriam Bruijstens is er daar een van. De gedichten gaan over de liefde en zullen zeker een aantal leerlingen uit je klas aanspreken.

Poëzie voor jongeren

Voor sommige jongeren is poëzie best lastig te begrijpen. Soms moet je tussen de regels door kunnen lezen om het gedicht goed te begrijpen. Dit verhoogt vaak de drempel om met poëzie te lezen. Maar niet alle gedichten zijn hetzelfde en er zijn genoeg goede gedichten die jongeren zonder al te veel moeite zullen begrijpen. In deze bundel vind je zulke gedichten.

Vooral veel herkenning

In Het zout uit je ogen staan gedichten over de liefde, een aansprekend onderwerp voor jongeren die zich op dit gebied aan het ontwikkelen zijn. De meeste gedichten in deze bundel zijn kort, ze bevatten per regel vaak maar enkele woorden en er wordt weinig beeldspraak gebruikt. De gebruikte taal roept als vanzelf associaties, gevoelens en emoties op waarin de lezer zich zal herkennen. Dit wordt ondersteund door de fijne pentekeningen van Iris Boter.

Lezen over de liefde

De gedichten gaan zoals gezegd over de liefde. Van een ontluikende verliefdheid tot liefdesverdriet. En van een kus tot een vrijpartij. En hoewel de seksuele aspecten van de liefde ook besproken worden in deze gedichten, is het geen reden om deze bundel niet aan te reiken aan jongeren. De manier waarop dit wordt besproken is liefdevol en laat zien hoe verliefdheid verder kan gaan in vrijen. De gedichten geven de lezer waarschijnlijk een integer en realistischer beeld van de liefde en seksuele handelingen dan wanneer zij hier zelf naar zoeken op internet.

Korte verhalen

Naast gedichten bevat de bundel ook enkele korte verhalen. Deze zijn meer beschrijvend dan de gedichten. Het zorgt voor een fijne afwisseling in de inhoud en manier van lezen.

Voor wie?

Het zout uit je ogen is geschikt voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar die al iets verder zijn op het gebied van hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit met name in verband met de beschrijving van seksuele handelingen. De gedichten zijn zonder al te veel moeite te begrijpen, waardoor de bundel erg geschikt is voor leerlingen die er tegenop zien om poëzie te lezen. Door de vormgeving, de illustraties en vertelperspectief zal deze bundel met name meisjes aanspreken.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Het zout uit je ogen. Het lesmaterialen is kant-en-klaar en bestaat uit drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Het zout uit je ogen.

Over de dichtbundel

Titel: Het zout uit je ogen
Auteur: Miriam Bruijstens
Illustraties: Iris Boter
Uitgegeven door: Best of YA
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 62
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen