Een lekker dik en spannend boek over filosofie, democratie en macht. Dat is Lupus van Joan de Ruijter. Een aanrader voor ervaren lezers met interesse in deze onderwerpen.
Op naar Rousseau
Op aanmoediging van haar docente doet Puck mee aan een essaywedstrijd. Ze verwacht er weinig van, want ze is een van de weinige havisten en ze heeft dyslexie. Puck is dan ook zeer verbaasd dat ze de wedstrijd wint. De prijs is een toelating tot de prestigieuze filosofie-universiteit Rousseau. Hoewel ze niet de juiste vooropleiding heeft, mag Puck toch komen. Ze reist naar het kleine plaatsje in de bergen van Spanje waar de universiteit staat en begint aan een nieuw avontuur.
Groot maatschappelijk bewustzijn
Puck is enorm maatschappelijk betrokken. Zo eet ze veganistisch en hoopt ze dat er op de universiteit meer veganistisch gekookt gaat worden. Daarnaast heeft ze de overtuiging dat je het klimaat verpest als je kinderen krijgt en is ze zich erg bewust van de ongelijkheid tussen man en vrouw en met betrekking tot minderheden.
Wie heeft de macht?
Na aankomst op Rousseau raakt Puck al snel bevriend met de koppige Charles uit België en haar Bulgaars-Turkse kamergenoot Sinem. Ze besluiten in de redactie van de onafhankelijke universiteitskrant te gaan. Al snel worden ze geconfronteerd met ongemakkelijke situaties. Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes bij Rousseau? De sfeer wordt grimmiger, het is duidelijk dat er iets speelt…. Maar wat?
Nieuwsgierig makende structuur
In Lupus ontdekt de lezer aan het begin van het verhaal dat Puck is weggelopen. Waarom en wat haar doel is, is dan nog onduidelijk. Dat ontdek je in de hoofdstukken die volgen, waarin chronologisch wordt verteld wat er is gebeurd. Deze hoofdstukken worden steeds afgewisseld met wat Puck in het heden beleeft, totdat de gebeurtenissen samenkomen.
Origineel aan dit boek zijn de hoofdstuktitels. Deze vertellen al iets over het komende hoofdstuk, maar geven lang niet alles weg, waardoor de lezer nieuwsgierig raakt. De titel van het eerste hoofdstuk is bijvoorbeeld ‘Waarin ik de man van mijn leven ontmoet en hij weigert mij te tutoyeren’.
Voor ervaren lezers
Lupus is een zeer boeiend verhaal dat geschikt is voor leerlingen vanaf ca 14 jaar die toe zijn aan een inhoudelijk uitdagend verhaal. Het is niet nodig om (veel) voorkennis te hebben over filosofie, alles wordt duidelijk uitgelegd, maar de materie is niet eenvoudig. Doordat het onderwerp af en toe wordt toegelicht, verloopt het verhaal soms wat traag. Gelukkig is er ook steeds weer iets aan de hand waarvan je wilt weten hoe het afloopt, waardoor je toch door blijft lezen.
Zeer positief is de manier waarop de schrijfster maatschappelijke, activistische en feministische kwesties in het verhaal verwerkt. Zaken rondom bijvoorbeeld menstruatie worden genormaliseerd. De personages zijn divers zonder dat daar de nadruk op ligt, Pucks opa komt uit Suriname en ze draagt de achternaam van haar moeder. Geen zaken die je op dit moment in veel boeken tegenkomt, maar die wel bij de huidige tijd passen.
Examen filosofie voor havisten
Vanaf 2022 is ‘Democratie, vrijheid, gelijkheid, voor wie?’ het thema voor het examen filosofie. Joan de Ruijter is docent filosofie en schreef dit boek als aanvulling op het lesboek.
Over het boek
Titel: Lupus
Auteur: Joan de Ruijter
Uitgeverij: Lemniscaat
Verschenen in: 2021
Aantal pagina’s: 491
Voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar.