Cornelia Funke schreef dit verhaal, dat gebaseerd is op de beroemde film Pan’s Labyrint, op verzoek van filmmaker Guillermo del Toro. Het resultaat is een bijzonder fantasy-verhaal over moedig zijn, dat steeds gruwelijker wordt naarmate het vordert en zich afspeelt in Spanje in de jaren ’40.

Een nieuw leven, in een verstikkende werkelijkheid

Na het overlijden van haar vader vindt Ofelia’s moeder een nieuwe partner: Vidal. Hij is een hooggeplaatste en wrede officier in het leger van Franco. Al snel trekken Ofelia en haar hoogzwangere moeder bij hem in, in een afgelegen huis in een bos waar het leger van Vidal opstandelingen te pakken probeert te krijgen. En dat doen ze niet met zachte hand.

Ofelia vindt het maar niets. Ze weet dat de man die ze vader zou moeten noemen een slecht mens is en begrijpt niet hoe het mogelijk is dat haar moeder dat niet ziet. Ofelia doet er alles aan om zo min mogelijk met deze man te maken te hebben en slaagt daar aardig in. Vidal ziet Ofelia amper staan en heeft alleen maar aandacht voor het nog ongeboren kind. Gelukkig heeft Ofelia haar boeken en kan ze zich verliezen in haar sprookjes.

Overtuigende magie

Al snel begint de grens tussen werkelijkheid en fantasie te vervagen. Onderweg naar haar nieuwe vader ziet Ofelia een elfje vlak bij het huis is een mysterieus labyrint. Ze komt in contact met magische wezens en bijzondere voorwerpen. In eerste instantie lijkt het een mogelijkheid om te ontsnappen aan de werkelijkheid, maar al snel raakt Ofelia verstrikt in een duistere wereld waarin niets zo mooi is als het aanvankelijk leek. In een tweede verhaallijn wordt duidelijk wat de oorsprong van de magie is en wat deze magie teweeg kan brengen. Hierdoor worden de magische elementen verklaard en voelt Ofelia’s wereld voor de lezer niet geforceerd.

Over dapper zijn, ondanks je angst

Er zit een enorme kracht in een aantal personages, die ondanks alle dreiging toch hun eigen weg durven te bewandelen. Ofelia is een dapper meisje dat ondanks alle tegenslagen toch doorgaat en een verborgen wereld ontdekt. Ook Mercedes, een dienstmeid, laat zich niet weerhouden door de angst die ze voor Vidal voelt. Zij kiest voor stil verzet en ze is zich bewust van de mogelijke gevolgen van haar daden tegen de enorme macht van haar werkgever.

Voor ervaren lezers

Dit bijzondere, magische verhaal over angst en moed verhaal wordt filmisch beschreven en begint erg sprookjesachtig, waardoor veel lezers het begin van het verhaal zonder weinig problemen kunnen lezen. Daarnaast bestaat het verhaal uit korte hoofdstukken en heeft het een overzichtelijke bladspiegel. Toch is het vooral geschikt voor meer ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar. Naarmate het verhaal vordert wordt het gruwelijker en uitdagender, omdat er meerdere verhaallijnen ontstaan die ervoor zorgen dat er een complexere verhaalstructuur ontstaat. Hierdoor kunnen minder ervaren lezers de draad (deels) kwijtraken.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Pans labyrint. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Pans labyrint.

Over het boek

Titel: Pans labyrint. Het labyrint van de Faun
Auteurs: Cornelia Funke & Guillermo del Toro
Vertaling: Esther Ottens
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 260
Voor meer ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen