Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Bang zijn voor iets en daarover oordelen, terwijl je er eigenlijk heel weinig van weet. Dat komt waarschijnlijk vaker voor dan je denkt. In Met andere ogen schrijft Esther Walraven hier op slimme wijze over.

Een nieuwe omgeving en school

Noa verhuist naar een andere stad. Voor de tweede keer dat jaar begint hij op een nieuwe school. Het ishet spannend, maar het valt gelukkig mee. Noa wil vlogger worden en stelt zich al vloggend voor aan alle nieuwe klasgenoten. Dat breekt het ijs. Al snel heeft Noa twee vrienden: Marijn en Robin. Ze trekken regelmatig samen op.

Geen contact meer

Marijn vindt het leuk dat Noa vlogt, maar Robin houdt het meer op afstand en wil niet in beeld. Hij mag van zijn ouders ook niet op sociale media. Voor een project werken Noa, Robin en Marijn samen, maar daar komen ze niet helemaal uit. Wanneer Robin niet op komt dagen en op school niet meer tegen Noa praat, begrijpt Noa er helemaal niets van. Wat is er aan de hand?

Niet lang daarna biecht Robin op dat hij van zijn ouders niet meer met Noa om mag gaan, in verband met zijn thuissituatie. Robins ouders hebben een van Noa’s vlogs bekeken en hebben opgemerkt dat een van Noa’s moeders, Lucy, transgender is. Uit angst voor ‘verkeerde invloeden’ hebben ze hun zoon het contact ontzegd.

Een geslaagde schoolopdracht

Noa is behoorlijk van slag en begrijpt er helemaal niets van. Wat voor verkeerde invloed kan Lucy op Robin hebben? Maar het bezorgt ze ook een ingeving voor hun project, waarbij ze iets moeten maken rond een maatschappelijk onderwerp. Marijn en Noa besluiten genderdysforie als onderwerp te nemen. Ze maken een documentaire en interviewen Lucy daarvoor.

Niet belerend, geeft juist inzicht

Het is interessant hoe over dit onderwerp wordt verteld. Doordat het over de moeder van de hoofdpersoon gaat, is er een bepaalde afstand, waardoor er ruimte ontstaat om dit soort kwetsbare onderwerpen te bespreken. Lucy vertelt in dit verhaal over haar jeugd en hoe moeilijk ze het heeft gehad, waardoor lezers die niet bekend zijn met genderdysforie meer inzicht krijgen in hoe zwaar dit voor deze personen is. Zonder met de vinger te wijzen, wordt inzichtelijk gemaakt hoe het voor transgender personen is als ze niet gezien worden voor wie ze zijn. Daarnaast wordt het gender van de hoofdpersoon in dit boek niet gedeeld, waardoor er ruimte is voor de lezer om dit zelf in te vullen.

Voor wie?

Met andere ogen van Esther Walraven is een zeer vlot geschreven en liefdevol verhaal dat goed aansluit bij de realiteit. Het bespreekt een belangrijk onderwerp en de uitdagingen die daarbij komen kijken, maar laat ook zien hoe anderen zonder kennis over het onderwerp kunnen oordelen. Ook vriendschap en samenwerken voor een schoolopdracht zijn thema’s in dit boek. Samen zorgt dit voor een fijne balans met voldoende luchtigheid in het verhaal. 

Over het boek

Titel: Met andere ogen
Auteur: Esther Walraven
Uitgegeven door: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 157

Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen