Pony van R.J. Palacio, bekend van Wonder, laat zich moeilijk vangen in een boekentip. Het is een indrukwekkend en avontuurlijk verhaal over een dappere jongen die op zoek gaat naar zijn ontvoerde vader.

Steun en toeverlaat

Silas en zijn vader wonen in een huisje op een afgelegen plek. Silas leest graag, zijn vader weet erg veel en leert hem van alles. Maar helemaal met zijn tweeën zijn ze niet. Silas heeft een vriend, Middelwant, die vaak bij hem is. Silas is de enige die Middelwant ziet en kan horen. Zijn vader geeft Silas de ruimte om met Middelwant te praten, maar Silas heeft al jong geleerd dat hij anderen beter niet over zijn vriend kan vertellen. Ze vinden het vreemd, terwijl Middelwant voor Silas een belangrijke vriend is.

Een moedig besluit

Midden in de nacht verschijnt een aantal onbekende mannen bij hun huis. Ze ontvoeren zijn vader, die Silas op het hart druk op hem te wachten. Maar de volgende morgen staat er een mysterieuze pony voor de deur en Silas weet wat hij moet doen. Die pony komt hem halen om zijn vader te gaan zoeken. Tot waar is hij veilig? Silas is altijd bang geweest om het bos in te gaan, dus hij besluit tot aan de bosrand te rijden om te zien of zijn vader daar nog ergens is.

Avontuurlijk, filmisch en ontroerend

Pony is een prachtig, avontuurlijk verhaal dat je meeneemt op een reis door afgelegen gebieden, lang geleden, toen brieven en telegrammen de enige communicatiemiddelen waren. Silas ontmoet onderweg mensen die hem helpen bij de zoektocht naar zijn vader en staat oog in oog met zijn eigen angsten. De sfeer in het verhaal is filmisch, je ziet voor je hoe Silas op zijn paard door de landschappen rijdt en voelt zijn wanhoop op momenten dat hij het zwaar heeft.

Levendige personages

Wat opvalt in dit verhaal is dat alle personages levendig overkomen, ze hebben een eigen karakter en spreken tot de verbeelding. Silas is een jongen die over het algemeen opgewekt is en zijn kennis graag deelt. Dit vormt een prachtig contrast met de norse marshal die zijn pad kruist. Daarnaast is er de zorgzame Middelwant, die soms op Silas’ geweten lijkt, hem terug probeert te fluiten als hij zich niet aan eerdere afspraken houdt, maar hem ook beschermt.

Een prachtig en gelaagd verhaal

Het boek is opgedeeld in elf delen, die ieder bestaan uit vijf hoofdstukken. Aan het begin van elk deel staat een oude zwart-witfoto. Dit laat zien hoe foto’s er in die tijd uitzagen, wat niet onbelangrijk is, omdat Silas’ vader een nieuwe techniek heeft ontwikkeld om scherpe foto’s af te kunnen drukken. Ook vind je aan het begin van ieder deel een citaat uit een ander (literair) werk, zoals Griekse mythen. Tot slot vertelt Silas regelmatig over de verhalen die hij heeft gelezen, waardoor het boek niet alleen een verhaal vertelt, maar ook verhalen ademt.

Voor wie?

Palacio schreef een prachtig, avontuurlijk verhaal dat veel lezers zal aanspreken. Het gaat over vertrouwen, gemis en zoektochten. Hoewel er in Pony een belangrijke rol is weggelegd voor een paard, is dit boek voor een veel bredere doelgroep geschikt dan alleen paardenliefhebbers. Het avontuurlijke verhaal, de spanning, de fijne personages; ze spreken tot de verbeelding en laten het verhaal tot leven komen. Lezers vanaf ca. 12 jaar die houden van avontuur en historische verhalen, zoals de Grijze Jager-serie, zullen Pony met plezier lezen.

Over het boek

Titel: Pony
Auteur: R.J. Palacio
Vertaald door: Annelies Jorna
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 303
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen