Wat zou je doen als je graag sport, ergens erg goed in bent, maar meisjes niet mee mogen doen met een team, wedstrijden en kampioenschappen? Dan lees je Meisjes en sport: een inspirerend boek vol dappere en sterke vrouwen.

Inspirerende non-fictie

Veel vrouwen hebben te maken gehad met vooroordelen of ongelijke rechten. Ze mochten simpelweg niet meedoen met kampioenschappen en er waren geen teams met vrouwelijke spelers. Dit is dankzij een aantal dappere vrouwen veranderd. In dit boek worden vijftig atletes aan je voorgesteld die ervoor hebben gezorgd dat de atletes van vandaag de sport kunnen beoefenen die ze willen.

Waardevolle weetjes

Waarom mochten de atletes uit dit boek niet meedoen met de Olympische Spelen? Hoe kwam het dat men niet geloofde dat een vrouw in staat zou zijn om een prijs te winnen? Hoe is het de atletes toch gelukt om de sport te beoefenen waar ze zo goed in waren? In dit boek staan talloze weetjes over atletes en de weg die zij af hebben moeten leggen, antwoorden op veel vragen en motiverende verhalen die de meisjes van tegenwoordig zullen inspireren hun doel te bereiken.

Niet alleen nadenken over sport

Hoewel dit boek is gevuld met vrouwen die pioniers zijn geweest in de sportwereld, gaat het niet alleen over sport. Het gaat over ongelijkheid tussen man en vrouw, maar ook tussen lichte en donkere huidskleuren. In eerste instantie was de vraag waarom vrouwen buitengesloten werden, maar later verschoof dit naar vrouwen met een donkere huidskleur of een beperking. Ongelijkheid is een thema dat terug blijft komen, in eerste instantie met betrekking tot deelname, maar ook wat betreft prijzengeld en (media)aandacht.

Voor meisjes met een missie

Dit boek inspireert en motiveert meisjes die ook het verschil willen maken. Want hoewel er al heel veel is gebeurd op het vlak van gelijke rechten, bestaat er nog steeds veel ongelijkheid. Het is geen boek dat lezers in een keer zullen uitlezen; de relatief kleine letters, de grote hoeveelheid informatie en het ontbreken van het verhalende karakter maakt dat het een boek is waar af en toe een aantal pagina’s in gelezen zal worden. Jammer is dat het boek is vertaald en de rolmodellen uit het boek veelal uit Amerika komen, waardoor Europese rolmodellen ontbreken. Desondanks is het is een waardevol naslagwerk dat een sterke basis vormt om op voort te borduren in de les en om leerlingen aan het denken te zetten.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Meisjes en sport. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Meisjes en sport.

Over het boek

Titel: Meisjes en sport: de 50 meest inspirerende vrouwelijke atleten wereldwijd
Auteur: Rachel Ignotofsky
Vertaling: Melissa Debruyn
Uitgever: Van Halewyck
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 127
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen