De serie Nevermoor van Jessica Townsend is een cadeautje voor leesgrage leerlingen die houden van fantasierijke verhalen, maar ook veel leerlingen die minder vaak lezen zullen zich laten meevoeren met de avonturen van Morrigan Crow. In deze boekentip vertel ik je meer over het eerste deel, Morrigan Crow en het Wondergenootschap.

Een vervloekt kind

Morrigan woont met haar vader, stiefmoeder en grootmoeder in Jakhalsgat. Een erg fijn leven heeft ze niet, ze is namelijk vervloekt en krijgt de schuld van het ongeluk dat bewoners van Jakhalsgat overkomt. Bovendien weet ze dat ze niet lang zal leven. Zodra het Nieuwe Tijdvak aanbreekt zal ze tijdens de Avondstond sterven. Dat is haar lot. Haar leven bestaat daardoor uit weinig leuke dingen, maar soms weet ze haar vader toch zo ver te krijgen dat ze hun huis uit kan.

Ontsnapt aan de dood

Op de laatste avond van Morrigans leven, tijdens de laatste maaltijd die ze met haar familie zal nuttigen, verschijnt de bijzondere Jupiter Noord bij haar thuis. Hij haalt haar vlak voor de Avondstond op en redt haar van de Meute van Rook en Schaduw, hongerige honden die haar achtervolgen op de avond dat ze zou moeten sterven. Jupiter neemt haar mee naar Nevermoor. Morrigan is overweldigd, ze leeft nog!

Het Wondergenootschap

Nevermoor is een vrolijke en wonderlijke stad. Zo zijn er eenhoorns, is er een enorme pratende kat, zijn er bijzondere manieren om je te verplaatsen en kunnen hotelkamers van het hotel waar Morrigan mag wonen uit zichzelf veranderen zodat ze passen bij degene die erin verblijft. Omdat deze wereld voor Morrigan ook nieuw is, ontdekt de lezer de wereld samen met het personage en wordt alles op een behapbare manier uitgelegd.

Morrigan heeft een fijne tijd in Nevermoor, maar er is één ding waar ze zich zorgen over maakt. Ze is illegaal in de stad en is ze bang dat de Meute van Rook en Schaduw haar opwacht zodra ze de stad moet verlaten. De enige manier om veilig te blijven is toegelaten worden tot het Wondergenootschap, maar daarvoor moet ze het afleggen tegen meer dan vijfhonderd andere kandidaten. Jupiter heeft er alle vertrouwen in dat Morrigan bij de laatste negen kandidaten zal zitten, maar zelf is ze niet zo zeker van haar zaak…

Voor wie?

Nevermoor is een serie die geschikt is voor lezers vanaf een jaar of 10 (en veel ouder!) die houden van fantasierijke verhalen. Fans van Harry Potter zullen smullen van dit verhaal, maar het zal ook goed in de smaak vallen bij leerlingen die houden van verhalen zoals Koning van Katoren en De Grijze Jager.

Na het eerste deel ben je als lezer betrokken bij Morrigan, ken je de bijzondere personages en kan het niet anders dan dat je verder wilt lezen in deze magische serie. Gelukkig zijn er inmiddels al twee nieuwe delen verschenen en heeft de auteur aangekondigd dat er nog meer zullen volgen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Nevermoor – Morrigan Crow en het Wondergenootschap. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vijf opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen. De opdrachten zijn belevend van aard en laten leerlingen bijvoorbeeld nadenken over (magische) aspecten uit dit verhaal. Ze kunnen er ook voor kiezen om zich te verplaatsen in een van de personages of om anderen inspireren om deze serie ook te lezen.

Meer informatie: lesmateriaal bij Nevermoor – Morrigan Crow en het Wondergenootschap.

Over het boek

Titel: Morrigan Crow en het Wondergenootschap
Serie: Nevermoor
Auteur: Jessica Townsend
Vertaald door: Sabine Mutsaers
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 383
Voor lezers vanaf 10 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen