Hoe is het als je het gevoel hebt dat je veranderende lichaam in de puberteit niet bij je past? Voor Nathan is het verwarrend. Zodra hij in de spiegel kijkt, ziet hij wat de buitenwereld ziet, maar niet hoe hij zich voelt.

Een veranderend lichaam in de puberteit

Nathan zit in de puberteit en net als bij andere jongeren verandert zijn lichaam. Maar hij voelt zich helemaal niet thuis in dat lijf. Hij herkent zich niet in hoe anderen hem zien. Ze zien hem als Lila, een meisje dat zich ontwikkelt tot vrouw. Maar Nathan draagt graag kleding van zijn broertje en op borsten zit hij al helemaal niet te wachten.

Eenzaamheid en afzondering

De veranderingen die voor anderen zo normaal zijn, zijn voor Nathan een kwelling. Zijn ouders noemen het een pubercrisis en steunen hem waar mogelijk. Toch voelt Nathan zich onbegrepen en eenzaam. Hij zondert zich af en laat niemand toe, maar daar komt op een bepaald moment verandering in.  

Een belangrijk verhaal

Aan de oproep voor meer diversiteit in boeken wordt door de imprint Querido Gloei duidelijk gehoor gegeven. Dit unieke verhaal over een jongere die geboren wordt in het lichaam van een meisje maar zich een jongen voelt, is daar een goed voorbeeld van. De onmacht die Nathan voelt als hij nog niet in transitie is, de eenzaamheid en hopeloosheid, komen goed over.

Noem me Nathan is een geweldige graphic novel om als startpunt te gebruiken om in een groep(je) te praten over dit onderwerp. Lezen kost niet heel veel tijd, maar de impact kan groots zijn. Je leert onder andere over hoe het is om te ontdekken dat je in het verkeerde lichaam bent geboren en wat je beter wel en niet kunt doen bij transgenders. Daarnaast wordt duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van de onbegrip en eenzaamheid die transgenders kunnen ervaren.

Het lezen van een graphic novel

Doordat er in dit verhaal minder tekst is, wordt er via de tekst ook minder context geschapen. Het lezen van de graphic novel zal veel leerlingen goed afgaan, maar voor het geven van betekenis is het nodig dat de leerling de combinatie van tekst en beeld kan interpreteren. Hier kun jij je leerlingen waar nodig ondersteunen door aan te geven dat alle elementen in een graphic novel van belang zijn voor het verhaal.

Voor wie?

Noem me Nathan is geschikt voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar. Het is een heel waardevol verhaal voor iedereen die meer wil weten over hoe het is om transgender te zijn of voor wie op zoek is naar herkenning in een eigen soortgelijke zoektocht. Een minder ervaren lezer zal de code van het lezen van deze graphic novel misschien even moeten kraken. Wisselingen in perspectief en het verschil tussen gedachten en gesproken tekst worden op een andere manier aangegeven.

Goed om te weten is dat er in dit verhaal zelfbeschadiging voorkomt. Het kan voor leerlingen die hier zelf of in hun omgeving mee te maken hebben (gehad) lastig zijn om hiermee geconfronteerd te worden.

Over de graphic novel

Titel: Noem me Nathan
Auteur: Catherine Castro
Illustraties: Quentin Zuttion
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 143
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen