Anna van Praag schreef met Noorderlicht een herkenbaar, maar ook mysterieus verhaal waarin de hoofdpersoon worstelt met voor jongeren bekende kwesties, zoals het gevoel hebben dat je ouders je totaal niet begrijpen.

Een ongeluk

Ive gaat samen met haar ouders een week naar een waddeneiland. Op weg naar de boot krijgen ze een ongeluk. Hun vakantie kan wel doorgaan, maar Ive heeft een hersenschudding opgelopen en blijft last houden van haar hoofd. Ze is moe, slaapt veel en weet af en toe niet goed meer wat echt is en wat niet.

De situatie waarin Ive zit zal herkenbaar zijn voor veel jongeren. Ze heeft eigenlijk helemaal geen zin in deze vakantie met haar ouders op een saai eiland. In plaats daarvan zou ze veel liever meedoen aan een belangrijk voetbaltoernooi. Het moet een fijne week met het gezin worden, maar of dat gaat lukken is maar de vraag. Het loopt al een poosje niet zo lekker tussen haar ouders.

Als het niet lekker gaat tussen je ouders

Haar vader probeert alles zo goed mogelijk te regelen. Op dit eiland werden hij en Ives moeder jaren geleden verliefd op elkaar. Waarschijnlijk hoopt hij dat gevoel door deze vakantie terug te krijgen. Maar haar moeder heeft heel andere plannen: op het eiland woont een vriendin die wel wat hulp in de manege kan gebruiken. Ives moeder is daardoor veel weg. Ive heeft het gevoel dat haar ouders totaal niet doorhebben wat voor haar belangrijk is.

Een nieuwe vriendin

Gelukkig ontmoet Ive aan het begin van de vakantie Evi. Ze hebben elkaar vlak na het ongeluk al even ontmoet en later zoekt Evi Ive op. Evi is een stoere meid die de grenzen graag opzoekt. Ze doet iedere dag een dare, iets wat ze nog nooit eerder heeft gedaan, en daagt Ive uit om mee te doen. Daar gaat Ive graag op in. Evi lijkt nergens bang voor, is in haar eentje naar het eiland gekomen en zorgt ervoor dat Ive nog wat beleeft deze vakantie.

Wat is echt en wat niet?

De lezer zal al snel aanvoelen dat niet alles wat er gebeurt echt kan zijn. Ive droomt veel en hoofden van mensen vervormen. Meer ervaren lezers zullen ook begrijpen dat het sprookje De sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen, waar aan het begin van het verhaal uit geciteerd wordt, iets te maken heeft met het verhaal. Het maakt het verhaal mysterieus en soms wat vervreemdend en de lezer zal zelf conclusies moeten trekken over wat nu echt is en wat niet. Een interessant onderwerp om na het lezen over na te praten!

Je eigen pad bewandelen

Een belangrijke boodschap uit het verhaal is dat je mag leren om je eigen pad te bewandelen. Ive ontdekt dit gaandeweg en het is een waardevolle les voor haar. En dit gaat niet alleen over haarzelf, ze ziet ook in dat het voor haar ouders belangrijk is. Het gaat over leren opkomen voor jezelf, weglopen, weer kunnen terugkomen of juist besluiten om los te laten. De lezer kan goed volgen waarom personages bepaalde keuzes maken, waardoor de boodschap duidelijk overkomt.

Voor wie?

Noorderlicht is een bijzonder verhaal met interessante verwijzingen naar andere verhalen dat geschikt is voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar met enige leeservaring. Zeker als leerlingen geïnteresseerd zijn in boeken waarin magie en mysterie zit, zal dit een verhaal zijn dat aanspreekt. Voor minder ervaren lezers kunnen de verwijzing naar het sprookje en de vage grens tussen werkelijkheid en verbeelding verwarrend zijn, waardoor er een kans is dat ze het verhaal niet goed kunnen volgen.

Over het boek

Titel: Noorderlicht
Auteur: Anna van Praag
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 188
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen