Offerkind is laatste boek van Rob Ruggenberg. Het is een geweldig, spannend en boeiend verhaal over hoe het leven er zo’n vierduizend jaar geleden uit heeft moeten zien. Ruggenberg rondde dit verhaal vlak voor zijn overlijden in 2019 af.

Lang, lang geleden…

Aïn woont samen met haar familie op de heide. Ze bezitten een familiehuis waarin ze met z’n allen eten en slapen, hebben een groentetuin en er is een oude bron waar ze water uit halen. Veel meer dan dit gebied kent Aïn niet, maar dat verandert als ze vlucht om aan een zware straf te ontkomen. Als meisje alleen overleeft ze het nooit, dus ze is blij dat Kraai met haar mee is gevlucht. Ze gaan op weg naar de kust en hebben geen idee hoe het er daar uitziet, maar Aïn hoopt daar veilig te kunnen zijn.

Dreiging en gevaar

De tocht die ze afleggen is zwaar, want het gebied waar ze doorheen trekken bestaat voor het grootste gedeelte uit moeras. Eten is er bijna niet en ze hebben geen idee hoe ze moeten jagen. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat ze uit handen blijven van vijanden, zoals De Jonge Wolven en een verschrikkelijke heksenmeester. Ze kunnen geen moment ontspannen, want het gevaar dreigt altijd. Het gevaar is namelijk ook onzichtbaar aanwezig, in de vorm van de wraak van de moerasgodin. Hoe houden ze die tevreden?

Een echte Ruggenberg

Schrijver Rob Ruggenberg baseerde zijn verhalen altijd op ware gebeurtenissen. Hij brengt een onderbelicht aspect uit onze geschiedenis onder de aandacht door middel van een spannend verhaal met een jonge hoofdpersoon dat de lezer nieuwsgierig maakt en meesleept. Naast informatie over de geschiedenis, verwerkt de schrijver ook voor jongeren herkenbare elementen in het verhaal, zoals het vinden van je eigen identiteit, vriendschap en verliefdheid. Ondanks deze terugkerende onderdelen, heb je bij Ruggenberg nooit het gevoel dat het een trucje is, ieder verhaal heeft een krachtige boodschap en is uniek. Ook Offerkind is weer zo’n sterk en knap geschreven verhaal.

Echte verhalen, zonder beschermlaagje

De gruwelen die horen bij het leven van de hoofdpersonen zijn niet afgezwakt, waardoor het verhaal levensecht overkomt en het je niet snel loslaat. In een interview over zijn boek Haaieneiland op Leesplein in 2015 vertelde de schrijver dat hij het zelf niet heftig vindt om dit soort gruwelijkheden te beschrijven. ‘Volwassenen zijn wat gevoeliger dan kinderen en jongeren en vinden het verhaal al snel heftig’. Daar heeft de schrijver een goed punt, want jongeren zijn over het algemeen gek op zijn verhalen en luisterden ademloos als hij op school kwam vertellen.

Voor wie?

Offerkind is een verhaal dat door de vele herkenbare elementen, spanning en interessante invalshoek een grote groep lezers vanaf 12 jaar zal aanspreken. Lezers met interesse voor geschiedenis, jongens die van spanning en sensatie in een verhaal houden, maar ook dappere meisjes die hun eigen keuzes willen kunnen maken zullen zich door het verhaal laten meeslepen en inspireren.

Over het boek

Titel: Offerkind
Auteur: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 294
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen