Hoeveel heb jij ervoor over om erbij te horen? Die vraag staat centraal in Black Friday van Maren Stoffels. Een spannend verhaal over de ontgroening bij een studentenvereniging.

De ontgroening

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van de studentenvereniging. Ze hebben allebei hun eigen reden om dat te doen. Een ding is zeker: wie deze week overleeft heeft vrienden voor het leven. Tijdens de ontgroening moeten de toekomstige leden opdrachten uitvoeren en die zijn niet mals, eerder gevaarlijk.

Ten koste van alles en iedereen

Toch zetten Megan en Ris door, ze willen zich niet laten kennen. Bovendien staat er nog iets op het spel: tijdens deze week worden er drie nieuwe leden uitgekozen die een kamer krijgen in Het Huis, het studentenhuis van de vereniging. Hoewel de leden na de ontgroening vrienden voor het leven hebben, is daar tijdens die week nog weinig van te merken. Het is ieder voor zich en vooral proberen om zo min mogelijk op te vallen, want als de ouderejaars je in het vizier krijgen, kun je niet meer ontsnappen aan hun aandacht.

Zwijg jij tijdens een verhoor?

Op de laatste dag, die ook wel Black Friday wordt genoemd, gaat het mis. De lezer leest in chronologische volgorde over de gebeurtenissen, die afwisselend vanuit het perspectief van Megan en Ris worden verteld. Ertussendoor lees je delen uit het politieverhoor met Megan, waardoor je als lezer beseft dat het echt goed mis is gegaan.

Voor wie?

Black Friday is een spannend verhaal voor jongeren vanaf ca. 14 jaar. Het verhaal gaat wel over oudere personages en iets waar de lezers zelf niet op korte termijn mee te maken zullen krijgen, maar het is toegankelijk geschreven. Mogelijk wekt het de nieuwsgierigheid van leerlingen die een oudere broer of zus hebben die is gaan studeren. Het gevoel van erbij willen horen wel erg herkenbaar zijn voor deze lezers en ze aan het denken zetten.

Het is goed om bij dit boek een waarschuwing te geven als je het aan je leerlingen tipt of voorleest in de klas. Er is sprake van geweld en grensoverschrijdend seksueel gedrag, waardoor het niet voor alle leerlingen geschikt is. Leerlingen die niet over deze onderwerpen willen lezen kunnen dit boek dan laten liggen.

Over het boek

Titel: Black Friday
Auteur: Maren Stoffels
Uitgeverij: Leopold
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 203
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen