Een dun boekje, spannend, met herkenbare verhaalelementen. Dat zijn de ingrediënten van Opgepast! van Jennefer Mellink, een toegankelijke novelle die veel leerlingen met een leesweerstand een positieve leeservaring zal geven.

Een normaal leven

Benthe is 16 jaar, brengt veel tijd met haar vriendinnen door, gaat graag op stap en werkt iedere zaterdag in de snackbar in het dorp om geld te verdienen. Ze spaart voor een scooter. Al met al heel normale dingen voor een meisje van die leeftijd, maar wat ze niet weet is dat ze in de gaten wordt gehouden.

Op de vlucht

In de proloog ontdekt de lezer direct dat er iemand op de vlucht is. Hij of zij rent door een donker bos, wordt achternagezeten door een engerd en beleeft een angstig moment. De lezer zit er direct goed in en vraagt zich af wat er in dat bos is gebeurd, waarom en wie achter wie aanzit.

Veel mogelijke daders

In dit compacte verhaal weet de schrijfster een compleet beeld te schetsen van Benthe, wat voor meisje ze is, wie haar vriendinnen zijn en wat ze belangrijk vindt. Tegelijkertijd worden er meerdere personages opgevoerd die de lezer zou kunnen verdenken van de spionage. Voor een ervaren lezer is het misschien wat oppervlakkig, maar een lezer met weinig leeservaring krijgt op deze manier een volledig en spannend verhaal voorgeschoteld dat motiveert om door te lezen.

Meerdere perspectieven

Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en wordt op de proloog na in chronologische volgorde verteld. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Benthe, afgewisseld met hoofdstukken waarin de dader aan het woord is. Doordat deze hoofdstukken in een cursief lettertype zijn geschreven, is het duidelijk dat het perspectief wisselt. Het zorgt voor een dynamisch verhaal met een verrassend einde.

Voor wie?

Opgepast! is verschenen in de novelle-reeks van uitgeverij Kluitman. Deze reeks bestaat uit spannende verhalen die minder dan honderd pagina’s lang zijn en jongeren die niet graag lezen of er moeite mee hebben een positieve leeservaring zullen bezorgen. Deze novelle is geschikt voor jongeren vanaf ca. twaalf jaar en zal, door de vrouwelijke hoofdpersoon, met name meisjes aanspreken.

Over het boek

Titel: Opgepast!
Auteur: Jennefer Mellink
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 90
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen