Dex gaat met zijn klas op schoolreis naar Canterbury. Vier dagen lol trappen, maar helaas ook met een interviewopdracht waar Dex nogal tegenop ziet. Hoe dat zit lees je in Over straatfiguren en wegpiraten van Mijke Pelgrim.

Vier dagen lol trappen in Canterbury

Dex heeft er zin in! Vier dagen met de hele klas naar Canterbury, dat betekent lekker veel tijd voor lol trappen. Samen met zijn vrienden Brian, Wahid, Luuk en Freddy zit hij achter in de bus, op weg naar Engeland. Het duurt niet lang voordat er een flinke bluetoothspeaker te voorschijn komt, Bob Marley door de bus schalt en Dex met zijn shirt over zijn hoofd door het gangpad rent en ‘Ajax Amsterdam olé, olé!’ roept. Dat resulteert in een onaangename kennismaking met buschauffeur Cor.

Slechte start

Cor waardeert Dex’ actie totaal niet en het feest is direct voorbij, nog voordat Cor zichzelf heeft voorgesteld. De jongens raken nieuwsgierig naar de eigenaardige buschauffeur, die behoorlijk gespierd lijkt te zijn een tattoo van een spinnenweb op zijn elleboog heeft. Dat betekent toch iets? De jongens willen het opzoeken, maar raken alweer afgeleid door iets anders en laten het voor wat het is. Al blijven ze wat huiverig voor de dreigende sfeer die rond de buschauffeur hangt.

Het straatinterview

De buschauffeur is niet het enige wat tegenzit tijdens de reis. Want de leerlingen krijgen ook nog een schoolopdracht. Ze moeten een straatinterview afnemen met iemand die uit Engeland komt. In het Engels dus. En als er iets is dat Dex niet kan en wil, is dat Engels praten. Die opdracht vormt dus wel een klein probleempje…

Kun je varen op een eerste indruk?

Tijdens hun reis ontmoeten de leerlingen veel verschillende mensen. Van de mensen die in het hostel werken of die rondleidingen geven, tot wildvreemden die ze spreken voor hun straatinterviews. Regelmatig vormen de leerlingen al een mening over de mensen voordat ze ze hebben gesproken of zelfs hebben gezien en vaak moeten ze die mening toch bijstellen. Hun eerste indruk heeft het nogal eens bij het verkeerde eind.

Herkenbaar, grappig en vlot leesbaar

Net als in Dwarsloper merk je ook in dit boek dat Mijke Pelgrim docent is. Ze spreekt de taal van de jongeren. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de manier waarop de jongens elkaar noemen. Brian wordt Bri genoemd, Luuk is Lucky en Freddy wordt Fredje. Er gebeurt veel in het verhaal, waardoor de lezer geboeid blijft. Daarnaast bevat Over straatfiguren en wegpiraten humor. Mensen zijn niet altijd zoals verwacht, wat grappige situaties oplevert. De oplettende lezer zal er waarschijnlijk ook om kunnen lachen dat de schrijfster de betekenis van haar eigen achternaam in dit boek uitlegt.

Voor wie?

Over straatfiguren en wegpiraten is verschenen in de Best of YA XS-reeks. Dat betekent dat het een dun boek is. Dit spreekt leerlingen vanaf ca 12 jaar die een weerstand ervaren tot lezen eerder aan dan een dik boek. De hoofdstukken zijn kort en het verhaal blijft boeiend. De lezer wil net als Dex en zijn vrienden ontdekken of Cor iets te verbergen heeft. Dit is een heel fijn boek om het schooljaar of een nieuwe periode mee te beginnen, zodat leerlingen van start gaan met een positieve leeservaring waar ze op voort kunnen bouwen.

Over het boek

Titel: Over straatfiguren en wegpiraten
Auteur: Mijke Pelgrim
Uitgeverij: Best of YA
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 101
Voor (aarzelende) lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen