Het onderwerp klimaatverandering blijft actueel. Iedereen is bekend met dit begrip, maar wat is er nu precies aan de hand? Dat maakt Marc ter Horst heel inzichtelijk in Palmen op de Noordpool.

Klimaatverandering, reden tot bezorgdheid?

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Klimaatverandering is een onderwerp waar veel over gesproken wordt en waar we naar moeten handelen, zeggen deskundigen. Anderen spreken dit tegen en zeggen dat het klimaat op onze planeet altijd aan verandering onderhevig is geweest. Het klopt dat die verandering er altijd is geweest, maar nog nooit ging die verandering zo ontzettend snel. De oorzaak? Dat is de mens, legt Marc ter Horst in dit boek uit.

Groots en ongrijpbaar. Of toch niet?

Zelfs als je al aardig wat weet over klimaatverandering, de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel kan het lastig zijn om écht goed te snappen wat er gaande is. Welke rol heeft CO2? Wat doet methaan eigenlijk? En waar worden stormen door veroorzaakt? Wie dit boek leest, krijgt een goed beeld van de factoren die een rol spelen bij klimaatverandering. Wat heeft invloed op wat? En wat zijn daarvan de gevolgen? Je overziet het grotere plaatje dankzij de uitleg in dit boek.

Beknopt, maar volledig en met veel humor

De opbouw van het boek is heel fijn. Je begint met lezen over het begin van de aarde, hoe het daar toen was en hoe onze planeet zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Het was er gigantisch heet en het werd er ook ontzettend koud. Hoe verliep dat proces en wat had daar invloed op? Marc ter Horst legt dat gevat en met veel humor uit. Je komt steeds een stukje dichter bij het heden en begrijpt hoe het komt dat ons klimaat de laatste tijd enorm verandert.

Van verschillende kanten belicht

Als er één ding zeker is, is het wel dat onze toekomst ongewis is. We weten niet precies hoe extreem klimaatverandering zich in de toekomst uit, maar dankzij vele onderzoekers krijgen we dat wel steeds duidelijker in beeld. Ter Horst deelt die onzekerheid ook, hij legt uit dat er verschillende ‘kampen’ zijn. Tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat afwachten geen optie meer is, maar dat er actie moet worden ondernomen.

Informerend zonder ingewikkeld te worden

Palmen op de Noordpool zit boordevol informatie en legt ingewikkelde mechanismen begrijpelijk uit. Het taalgebruik is toegankelijk en lastige begrippen worden heel helder uitgelegd. De lezer wordt direct aangesproken, serieus genomen en aangezet tot actie, zonder met een beschuldigend vingertje te wijzen. De schrijfstijl is heel vlot en de humor maakt het nog leesbaarder. De kleurrijke, grappige en verhelderende illustraties van Wendy Panders maken het geheel helemaal af.

Voor wie?

Eigenlijk zou je willen dat iedereen vanaf 10 jaar op deze planeet dit boek leest, omdat het zo duidelijk maakt wat er momenteel gaande is met betrekking tot het klimaat. Maar het is mijn doel om leerlingen zoveel mogelijk positieve leeservaringen en leesplezier te bezorgen, dus ik zou toch een beetje selectief zijn met wie ik dit boek aanreik. Tip dit boek in ieder geval aan leerlingen met interesse in ons klimaat en in hoe het komt dat er de afgelopen tijd zoveel is veranderd.

Is er bij jullie op school schoolbreed aandacht voor lezen of wil je hieraan bijdragen? Deel deze tip dan ook met je collega’s scheikunde, aardrijkskunde en biologie, want zij zullen de onderwerpen die in dit boek worden besproken ook zeker kunnen inzetten in hun lessen.

Over het boek

Titel: Palmen op de Noordpool
Auteur: Marc ter Horst
Illustraties: Wendy Panders
Uitgeverij: Gottmer
Verschenen in: 2018
Aantal pagina’s: 184
Geschikt voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen