Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Zou jij een video insturen voor het populaire online roddelaccount van jouw school? Of doe jij er alles aan om de slachtoffers te beschermen, omdat je ziet dat het niet alleen maar lollig is? In Payback van Margje Woodrow zit iemand achter zo’n roddelaccount die anderen iets betaald wil zetten, maar wat?

@GossipGirl_Zonnebloemcollege

Het TikTok-account @GossipGirl_Zonnebloemcollege is ontzettend populair op de school van Laurie. Niemand weet wie er achter het account zit. In video’s die leerlingen insturen, worden geheimen gedeeld en medeleerlingen belachelijk gemaakt. Dit tot grote hilariteit van de rest, maar het levert ook veel pijn op bij de slachtoffers. Geven de video’s wel het volledige of juiste beeld of worden ze gemanipuleerd?

Afkopen van video’s

Laurie is tegen haar zin in betrokken geweest bij het maken van zo’n video. Ze wilde het niet, maar het tegenhouden van de publicatie is haar niet gelukt. Daarom probeert ze het filmpje af te kopen. Degene achter het account geeft namelijk de mogelijkheid om te betalen, zodat een video niet geplaatst wordt. Maar steeds gaat er iets mis en komen er hogere eisen. Hoe ver gaat Laurie om iemand anders te beschermen? En wat kan ze doen als er ook een video over haar blijkt te zijn?

Actueel en toegankelijk

Payback gaat over de gevolgen van zo’n online roddelaccount en chantage, maar ook over vriendschap en rouw. Dit verhaal maakt duidelijk wat de impact kan zijn van gedeelde video’s waarin iemand belachelijk gemaakt wordt of geheimen worden gedeeld. Daarnaast heeft Laurie het thuis niet gemakkelijk. Haar vader is vertrokken, haar broer heeft veel moeite met de dood van zijn beste vriend en maakt daardoor veel ruzie en haar moeder is overbelast door het vele werken en de zorgen om haar zoon.

In dit verhaal volg je twee perspectieven. Laurie deelt wat zij meemaakt; een anoniem personage, de persoon achter het roddelaccount, schrijft korte notities aan B. Op deze manier krijgt de lezer steeds kleine beetjes informatie over waar het anonieme personage mee bezig is en wat zijn of haar doel is.

Voor wie?

Margje Woodrow, winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2021, schrijft zeer toegankelijk. De zinnen en hoofdstukken zijn kort en spannend, waardoor het weinig moeite kost om het verhaal te volgen. Het onderwerp en de setting zijn herkenbaar. Hierdoor is Payback erg geschikt voor zowel minder gemotiveerde als ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar. Zij worden meegevoerd door de spanning en doen een positieve leeservaring op, waarna je ze langzaam maar zeker kunt begeleiden naar meer uitdagende, gelaagde verhalen.

Over het boek

Titel: Payback
Auteur: Margje Woodrow
Uitgegeven door: De Fontein
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 271

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen