Blogafbeelding bij 'Quotum - Project Z'

Project Z is het eerste deel in het tweeluik Quotum van Marloes Morshuis. Het is een razend spannend en actueel verhaal over overbevolking, complotten en macht.

De wereld is te vol

Zo kan het niet langer doorgaan, besluit de Wereldraad. Er moet iets gedaan worden aan de overbevolking. Per land wordt een quotum ingesteld voor het maximumaantal inwoners. De Euro-Unie verzint een oplossing: door een groep mensen in de slinkerstand te zetten, tellen ze nog maar voor de helft mee. Zo hoeven er geen mensen te sterven en kunnen de landen zich toch aan het quotum houden.

Leven als een slinker

Slinkers krijgen voedselpakketten; telefoons en andere apparatuur worden ingenomen, elektra wordt afgesloten, kinderen mogen niet naar school en iedereen werkt in slinkerdienst. Axel en Tommy zijn in de slinkerstand gezet en maken nu dagelijks de straten schoon. Het is een zwaar leven, maar wie zich aan de regels houdt overleeft het. Als hun ouders plotseling worden opgepakt, moeten Axel en Tommy vluchten voor hun leven. Wie kunnen ze vertrouwen en wie niet? Ze ontdekken dat zich onder de oppervlakte veel meer afspeelt dan dat ze ooit hadden kunnen bedenken.

Een andere realiteit

Quotum – Project Z is een spannend verhaal waarin wrede dingen gebeuren. De wereld waarin Axel en Tommy leven lijkt ver van ons af te staan, maar er zijn ook raakvlakken met ons leven of onze geschiedenis. Zo dreigt er in onze werkelijkheid ook een crisis omdat de manier waarop de mens nu met de aarde omgaat niet houdbaar is. We vervuilen de lucht en putten grondstoffen uit. En groepen mensen selecteren die als minder waard worden bestempeld is helaas ook niet alleen fictief. Deze parallellen met onze werkelijkheid zorgen voor herkenbaarheid, en zetten aan tot nadenken en gesprekken over deze onderwerpen, wat waardevolle inzichten kan opleveren.

Interessante vergelijkingen en verwijzingen

Dit is een verhaal dat een leerling ook zonder veel voorkennis kan lezen. Het is spannend, niet voorspelbaar en de personages zijn herkenbaar. Maar voor wie iets verder kan of wil kijken is er nog veel meer te ontdekken. Denk aan een vergelijking met het mycelium: een ondergronds netwerk van schimmels, of een verwijzing naar een Griekse mythe. Ook dit zijn interessante onderwerpen voor een verwerking of gesprek over het boek. Zeker als je besluit dit boek in de klas voor te lezen, kun je hier tussen het lezen door over praten met je leerlingen, waardoor deze vergelijkingen en verwijzingen direct van betekenis worden.

Voor wie?

Quotum – Project Z is een toegankelijk en spannend verhaal over overbevolking, complotten en macht voor lezers vanaf ca. 12 jaar. De hoofdpersoon Axel en zijn broertje Tommy worden vanuit het perspectief van Axel gevolgd tijdens hun vlucht. Het verhaal wordt bijna helemaal chronologisch verteld en het perspectief wisselt af en toe tussen Axel en een andere jongen, maar dit wordt duidelijk aangegeven en zal een minder ervaren lezer niet hinderen. De sfeer in het verhaal doet denken aan Boy 7 en is zeker een aanrader voor fans van de boeken van Mirjam Mous, zoals Boy 7 en H@ck – Het instituut.

Over het boek

Titel: Quotum – Project Z
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 399
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen