Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

Wie zou er niet eens door de tijd willen reizen om te ervaren hoe het leven er in het verleden uitzag? Barend krijgt die kans door zijn nieuwe baan in Welkom thuis, Chrononauten. Een heerlijk avontuurlijk verhaal waarin verloren gewaande kunstwerken teruggevonden worden. Hoe? Dat lees je in dit ijzersterke verhaal van Dirk Weber.

Een nieuwe baan

Barend is wees en woont bij een hospita. Zijn leven is eenvoudig, maar het is beter dan in het weeshuis. Barend wordt benaderd om voor het veilinghuis te werken. Na het afleggen van een aantal tests wordt hij aangenomen. Hij moet wel een bepaalde periode in dienst blijven, anders moet hij zijn opleidingskosten terugbetalen.

Tijdreizen om verloren kunstwerken te redden

Barend ondertekent het contract zonder te weten wat zijn functie precies inhoudt en ontdekt kort daarna dat hij zal gaan tijdreizen. Altijd naar het verleden. Meester Rieter, zijn baas, laat hem kunstwerken die in de tegenwoordige tijd als verloren worden beschouwd redden en verstoppen, zodat ze de werken kunnen vinden en ze voor veel geld kunnen verkopen.

Na een paar reizen begint het bij Barend te knagen. Is het reizen echt niet gevaarlijk? En hoe zit het met zijn voorganger, die opeens is verdwenen nadat hij erg ziek thuiskwam van zijn laatste reis? Samen met zijn liaison Lize probeert Barend te ontdekken wat er gaande is.

Een boeiend verhaal met een sterke boodschap

Welkom thuis, Chrononauten is een verhaal dat ontzettend knap in elkaar zit, boeiende wendingen heeft en de lezer niet loslaat. Het schenkt bijzondere aandacht aan kunst en kunstenaars en laat de lezer stilstaan bij wat er gebeurt met jouw beeld van een kunstwerk als je de kunstenaar hebt leren kennen. Daarnaast is er aandacht voor de vraag wat ervoor zorgt dat je je ergens thuis voelt.

Voor wie?

Liefhebbers van kunst en historische verhalen zullen dit een ontzettend interessant boek vinden. Ook leerlingen die houden van verhalen waarin tijdreizen plaatsvinden, zullen Welkom thuis, Chrononauten kunnen waarderen. Het verhaal zit vol actie, die avontuurlijk wordt beschreven en de lezer constant geboeid weet te houden. 

Doordat het verhaal zich afspeelt in verschillende tijden, die duidelijk worden aangegeven, leert de leerling schakelen en verbanden binnen de tekst leggen, wat helpt bij de ontwikkeling van literaire vaardigheden. Een waardevol boek met betrekking tot persoonlijke groei én leesplezier. 

Over het boek

Titel: Welkom thuis, Chrononauten
Auteur: Dirk Weber
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 367

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen