Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Duik in de interessante wereld van een machtige diersoort met Roofvogels van Joris en Walter De Raedt. Een boek van flink formaat, vol interessante informatie over deze bijzondere dieren.

Waarom non-fictie?

Niet alle leerlingen lezen graag verhalende fictie. Soms biedt non-fictie dan een uitkomst. Ze lezen over iets dat hen interesseert, waardoor het haalbaar is om zich langere tijd op een tekst te concentreren. Soms is non-fictie verhalend, maar het boek dat we nu bespreken is dat niet. Je kunt het doorbladeren en er willekeurige stukjes uit lezen. Dit is een prachtig werk om jongeren met een leesweerstand toch te laten kiezen voor een boek. De drempel wordt verlaagd, want het hoeft niet van kaft tot kaft gelezen te worden, terwijl ze wel wennen aan het lezen van een boek.

Verwonder je

In dit boek kun je je verwonderen over de enorme verscheidenheid aan roofvogels die er zijn. Per continent wordt een aantal roofvogels besproken. Denk aan de torenvalk, de grijze wouw of zeearend. Uiteraard vind je informatie over afmetingen, leefgebied en voeding van de vogel, maar ook een beschrijving van het gedrag en bijzondere kenmerken. De beschrijvingen worden aangevuld door zeer gedetailleerde illustraties van de vogels. 

Naast de informatie over de specifieke vogels lees je ook over waar een vogel aan moet voldoen om een roofvogel genoemd te worden en ontdek je meer over de anatomie van deze dieren en de eieren die ze leggen.

Voor wie?

Het spreekt voor zich dat dit kloeke boek met name interessant is voor leerlingen die meer over roofvogels willen weten. Door de korte teksten en overzichtelijke indeling is het zeer geschikt voor leerlingen vanaf ca. 10 jaar, ook voor hen die een leesweerstand ervaren. Daarnaast is het een mooi boek om neer te zetten en te gebruiken bij het vak biologie.

Over het boek

Titel: Roofvogels
Auteur: Walter De Raedt
Illustrator: Joris De Raedt
Uitgegeven door: Lannoo
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 73

Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen