Reis mee naar het oude Egypte, naar het hof van de farao, in Schaduw van Toet van Lida Dijkstra. Een verhaal met prachtige illustraties over een dapper en doortastend meisje dat zich staande weet te houden in een wereld waarin wordt gestreden om de macht.

Amany, dochter van de farao

Amany is de dochter van farao Achnaton en Nefertiti, een van zijn vrouwen. Ze woont in een prachtig paleis, er zijn talloze bedienden en er is veel luxe. Toch is het leven van de dochter van de farao niet makkelijk. Haar vader maakt zich niet populair bij het volk, hij neemt beslissingen waartegen mensen in opstand komen. Wanneer er eindelijk een jongetje aan het hof van de farao wordt geboren, is haar vader opgetogen. Maar Amany maakt zich zorgen, haar halfbroertje Toetanchamon is zwak en heeft een scheef voetje. Ze besluit hem te beschermen, hem alles te leren wat hij moet weten en ze leeft als een schaduw van haar broertje.

De aantrekkingskracht van macht

Farao Achnaton krijgt steeds meer vijanden en is zijn leven daardoor niet zeker. Het helpt ook niet dat Amany’s opa Eje aast op de macht. Zolang Toetanchamon nog te jong is voor de troon is Eje een van de mogelijke opvolgers en hij wil niets liever dan dat. Gedurende het hele verhaal is het getouwtrek om de macht aanwezig. Je moet constant waakzaam zijn. Amany is een slim en doortastend meisje dat heel goed door heeft wat er allemaal speelt. Ze kiest haar positie zorgvuldig en zet haar kennis in om haar broertje en zichzelf te beschermen.

Verhalen ter ondersteuning

Om Toet, zo noemt ze haar broertje, te leren hoe hun wereld in elkaar steekt, vertelt ze hem ’s avonds verhalen. Verhalen over goden en over wat er met je gebeurt als je bent overleden. Deze verhalen helpen Toet om hun wereld beter te leren kennen, maar Amany informeert hiermee de lezer ook over de tijd waarin zij leefden. Wat is de rol van de goden? Wat was het doel van de piramides en graftombes? En waarom maken ze mummies van hun overledenen?

Het is voor de lezer duidelijk aangegeven wanneer je met de personages meekijkt en wanneer Amany een verhaal vertelt. Het lopende verhaal bestaat namelijk uit korte zinnen en de verhalen die Amany vertelt zijn in een andere kleur gedrukt en zijn langer.

Hedendaagse taal en uitspraken

Schaduw van Toet is dankzij die twee verhaallijnen een prettig te lezen verhaal waarin de lezer steeds meer grip krijgt op de leefwereld van de personages. Het voelt helemaal niet alsof dit verhaal zich zo ontzettend lang geleden afspeelde. De personages worstelen met herkenbare emoties en doen uitspraken die aansluiten bij onze tijd, zoals: Hij was Amany’s opa, maar iets van het gezellige soort’ en ‘Punt voor mama’. Zelfs de manier waarop (nep)nieuws een eigen leven kan gaan leiden is herkenbaar. Dit maakt dit verhaal herkenbaar en zeer leesbaar.

Voor wie?

Voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar met interesse in geschiedenis, het oude Egypte of goden zal dit verhaal heel geschikt zijn. De lezer leert veel over de leefomstandigheden uit die tijd, maar het is vooral een heel fijn verhaal over een dapper meisje dat ondanks alle tegenslagen en uitdagingen die ze in haar leven tegenkomt, haar eigen overwogen keuzes blijft maken. De prachtige illustraties van Djenné Fila zorgen ervoor dat je direct in de juiste sferen zit. Ze passen ontzettend goed bij het verhaal en ondersteunen in het begrip, net als de stamboom, de kaart van Egypte en de woordenlijsten die je voor- en achterin het boek vindt.

Schaduw van Toet is een verhaal dat je jouw leerlingen heel goed kunt aanreiken, maar dat je collega-docent Geschiedenis wellicht ook kan inzetten tijdens een les over deze boeiende periode.

Over het boek

Titel: Schaduw van Toet
Auteur: Lida Dijkstra
Illustraties: Djenné Fila
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Verschenen in: 2021
Aantal pagina’s: 200
Voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen