Tijdens de zomervakantie hoort Jim dat hij met Jong PSV naar het jeugdkamp mag, een moment waar hij al zo lang naartoe werkt! Maar het duurt niet lang voordat dat geweldige nieuws wordt overschaduwd…

Voetbalschoenen aan, kop leeg

Jim traint al zolang hij zich kan herinneren om topvoetballer te worden. Hij doorloopt samen met zijn beste vriend Jabbar de jeugdopleiding bij PSV, traint dagelijks, leeft gezond en gaat naar een topsportschool. Zijn leven draait volledig om het voetballen en er is weinig ruimte voor andere dingen, maar dat vindt Jim het absoluut waard. Op het veld voelt hij zich thuis. Het is de plek om te ontladen, om alle andere dingen waar hij mee zit even te vergeten en zijn hoofd leeg te maken.

De beste zomer ooit

Tijdens de zomervakantie gaat Jim met zijn ouders en zusje Izzy naar de camping op Zoutelande. Daar komt Jabbar een weekje logeren en als verrassing is Jabbar nog even langs Jims huis gereden om te kijken of hij een brief heeft ontvangen van PSV. Met succes. Jim krijgt zijn brief op de camping en leest dat hij net als Jabbar is geselecteerd voor Jong PSV en met hen mee mag op trainingskamp. Een droom die uitkomt!

Maar Jabbar is niet de enige die op komt dagen tijdens Jims vakantie, ook Lola staat plotseling voor zijn neus. Lola is halverwege het schooljaar bij hen op school gekomen en heeft besloten Jim in zijn vakantie op te zoeken. Omdat ze niet wist hoe hij zou reageren op haar plan, heeft ze hem daar maar niet over ingelicht. Hoewel de vakantiegangers op de camping eerst nogal verrast zijn, ontstaan er veel goede gesprekken en fijne momenten. De vakantie eindigt beter dan Jim ooit had durven dromen.

Omgaan met tegenslagen, emoties en verdriet

Helaas duurt die opperbeste stemming niet lang. Er gebeuren dingen waar Jim geen vat op heeft en hij heeft er moeite mee om ze een plek te geven. Jabbar en Lola proberen er voor hem te zijn, maar het lukt Jim niet om te delen waar hij mee zit. Maar hij leert wel dat er meer manieren zijn om met verdriet om te gaan. Zo leest hij onder andere op aanraden van zijn zusje een boek dat hem niet meer loslaat (en dat terwijl hij lezen haat!) en durft hij zich na een tijdje iets kwetsbaarder op te stellen richting zijn vrienden.

Toegankelijk, spannend en herkenbaar

Match is een boek waarin leerlingen die te maken hebben met voetbal, ziekte en tegenslagen zich kunnen herkennen. Het perspectief in het verhaal wisselt tussen Jim, Jabbar, Lola en Izzy. Zij zijn steeds een aantal hoofdstukken achter elkaar aan het woord, voordat het perspectief wisselt naar een ander personage. Dankzij de korte typeringen op de achterflap blijft het verhaal, ondanks de regelmatige wisselingen in perspectief, aardig overzichtelijk voor de lezer.

Het verhaal bevat de basisingrediënten van een succesvol boek, zoals sport, vriendschap, verliefdheid en tegenslag. De geoefende lezer kan het verhaal waarschijnlijk aardig voorspellen. Dat neemt echter niet weg dat dit een uitstekend boek is om in de klas te hebben staan. Doordat het door de heldere structuur niet te veel van de lezer vraagt, het verhaal herkenbaar is, spanning bevat en Jim een interessante en positieve ontwikkeling doormaakt, zullen met name veel jongens uit de eerste klassen van het voortgezet onderwijs dit boek graag lezen. Daarnaast is de auteur populair onder jongeren en draagt hij een positieve boodschap uit met betrekking tot lezen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Match. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Match.

Over het boek

Titel: Match
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 222
Voor lezers vanaf 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen