Voor leerlingen die fan zijn van horror is Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis zeker een aanrader! Het is een verhaal waarin een avondje oppassen allesbehalve rustig verloopt.

Een nieuw oppasadres

Fara mag een avondje oppassen op Marnix en Suzie, de twee kinderen van de familie Zuiderduin. Ze wonen in een kasteelachtig huis met een flinke oprit in een luxe villawijk. Bij aankomst ziet Fara een dode vogel op de besneeuwde oprit liggen. Een warm welkom is het dus niet echt. Gelukkig zijn meneer en mevrouw Zuiderduin aardig. Fara krijgt nog wat instructies, eet samen met de kinderen een pizza en zonder problemen gaan Suzie en Marnix naar bed.

Spanningen in het dorp

Wat Fara nog niet heeft opgemerkt, is dat er een gespannen sfeer in het dorp hangt. Er is een tbs’er ontsnapt en het is de politie nog niet gelukt om hem te pakken te krijgen. Haar klasgenoot die de pizza komt bezorgen biedt zelfs aan om na zijn dienst langs te komen, als ze het fijner vindt om niet alleen te zijn. Op dat moment begrijpt ze niet waarom hij dat aanbiedt, maar na een zoekactie online begrijpt ze dat beter. Het verklaart ook waarom mevrouw Zuiderduin haar op het hart drukte om voor niemand de deur open te doen.

Een slecht voorgevoel

De stroom valt uit. Daar was Fara al voor gewaarschuwd door meneer Zuiderduin, want ze wonen in een oud huis, maar toch is het ongemakkelijk, zo’n groot huis helemaal in het donker. Suzie wordt wakker en zegt iets over een clown. Het was vast een nare droom, maar het geeft Fara een slecht voorgevoel. Als ze dan ook nog vreemde dingen ziet en hoort, groeit haar angst.

Serieuze jeugdhorror

Fara is iemand die enge dingen graag opzoekt. Zij en haar beste vriendin Yun Li vertellen elkaar graag enge verhalen, met als doel elkaar zo bang mogelijk te maken. Op deze manier verwerkt Bakhuis urban legends in dit boek. Dit zijn verhalen die vaak doorverteld worden en lijken op waargebeurde verhalen, maar meestal verzonnen zijn. In Clownsnacht versterken de urban legends de beklemmende sfeer. Het gevaar lijkt steeds om de hoek te wachten, houdt de lezer alert en zorgt ervoor dat je door dit verhaal heen vliegt. Je móét weten hoe dit afloopt.

Voor wie?

Clownsnacht is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar die smullen van enge verhalen en zich graag onderdompelen in horror. Het is een uitstekend verhaal om te tippen rond Halloween. Het boek is dun, leest erg vlot en spreekt tot de verbeelding. Hou er bij het bespreken en eventueel voorlezen rekening mee dat het niet voor iedereen geschikt is, er zullen leerlingen zijn voor wie dit te spannend is.

Over het boek

Titel: Clownsnacht
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2019
Aantal pagina’s: 133
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen