De boeken van Margje Woodrow laten de lezer vaak nadenken over gevolgen van impulsieve acties die op dat moment leuk lijken, waarvan later blijkt dat ze veel impact kunnen hebben. Daarover gaat ook haar nieuwste jeugdthriller Shame on you.

Een gratis verblijf

Het is weekend en een groep vrienden heeft een manier gevonden om een nacht gratis op een vakantiepark te verblijven. Ze knippen een gat in het hek en kruipen erdoorheen, waarna ze inbreken in een van de leegstaande vakantiewoningen. Maar nog voor iedereen in het huisje is aangekomen gebeuren er al onverklaarbare dingen.

Spanningen onderling

Indy en Jayden zijn vrienden, nadat ze een poos een relatie hebben gehad. Jayden hoopt nog steeds dat ze weer bij elkaar komen en doet alles voor Indy. Hij trekt het daardoor ook slecht dat Indy Daan heeft uitgenodigd voor dit weekend. Het is duidelijk dat ze iets voor hem voelt. Iedereen probeert te doen alsof er niets aan de hand is, maar er heersen flink wat spanningen onderling, ook tussen de andere jongeren.

Wie heeft er wat te verbergen?

Nog voordat ze goed en wel in het huisje zitten, valt er een gewonde en haakt er iemand af. Wat is er aan de hand? Wie heeft hier iets mee te maken? En wat betekent dat rode hartje dat ineens op een enkel staat? Iedereen heeft wel iets dat hij graag voor zichzelf houdt, wat niet bevorderlijk is voor de sfeer en bijna alle personages verdacht maakt. Al vanaf het begin is duidelijk dat er iemand is die wraak wil nemen en dat die niet mild zal zijn.

Wat zijn de gevolgen van je acties?

Het anonieme personage heeft eerder een domme actie uitgehaald, iets gedaan zonder na te denken, maar de gevolgen daarvan zijn groot. Dit is een gegeven dat regelmatig terugkomt in dit verhaal, bijna alle personages hebben dingen gedaan waar ze nu spijt van hebben. Een filmpje is bijvoorbeeld zo gemaakt en verzonden, maar wat als je achteraf inziet dat dit niet zo’n goed idee was? Ze moeten het weer oplossen, goedmaken en uitpraten.

Kijk, lees en luister

Net als in de andere jeugdthrillers van Woodrow volgt de lezer meerdere personages. In Shame on you zijn dat Indy, Jayden en een anoniem personage. Dit zorgt voor spanning die de lezer, in combinatie met de vraag wie wraak wil nemen en waarom, door laat lezen. De wisselingen in perspectief zijn erg duidelijk aangegeven met foto’s van Indy en Jayden. In het geval van het anonieme personage is dit gedaan door een ander lettertype en vormgeving, waardoor de wisselingen goed te volgen zijn.

Nieuw in dit boek zijn QR-codes bij de hoofdstukken van het anonieme personage. Na het scannen opent een filmpje dat een beeld van de omgeving schetst en waarin het personage (met vervormde stem) aan het woord is en vertelt wat je ook in het boek kunt lezen. De beelden kunnen de betrokkenheid bij het verhaal vergroten, maar het gebruik van een telefoon kan er ook voor zorgen dat de lezer na het bekijken van het filmpje verder gaat op de telefoon in plaats van met lezen in het boek.

Voor wie?

De boeken van Margje Woodrow zijn spannend en zeer leesbaar. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor leerlingen met weinig leeservaring of leesmotivatie. Grote kans dat Shame on you deze lezers een positieve leeservaring bezorgt. De hoofdstukken en zinnen zijn kort, waardoor het boek ook voor de minder vaardige lezers te behappen is. Het taalgebruik is toegankelijk maar niet versimpeld en bevat Engelse termen.  De valkuilen waar de personages instappen zijn herkenbaar. Hierdoor zal het veel jongeren aanspreken en aan het denken zetten.

Hebben je leerlingen meer leeservaring en verlangen ze naar verhalen die uitdagingen en meer diepgang bieden? Tip ze dan bijvoorbeeld andere spannende verhalen, zoals Wie is Adam Westerman? van Henk Hardeman, 9/11 van Alan Gratz of het eerste deel van de serie Woeker van Kenneth Oppel.

Op Lezenslessen.nl vind je bij de boekentips een filter waarmee je spannende boeken kunt selecteren. Ga met de leerling in gesprek en reik een aantal tips aan waaruit gekozen kan worden. Wil je leren hoe je dat goed aan kunt pakken? Daarover gaat de online training Meer leesplezier en leesmotivatie. Hier vind je meer informatie over de training.

Over het boek

Titel: Shame on you
Auteur: Margje Woodrow
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 207
Voor aarzelende lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen