Boeken over de Tweede Wereldoorlog worden nog steeds door jongeren gelezen. Voor deze lezers is Soldaat van het noorden van Bram Baptist een aanrader. Het is een spannend verhaal over het verzet, maar vooral over wie je in tijden van oorlog kunt vertrouwen en wie niet.

In het verzet

Op een avond in 1943 komt er een Duitse legertruck bij Klaas Nieboer de straat in rijden. Duitse soldaten arresteren een man en nemen hem mee. Hij bleek lid te zijn van het verzet, net als Klaas’ vader. Klaas is nog maar dertien, maar helpt soms ook met het verspreiden van bonkaarten.

Een tijdje denkt Klaas dat zijn vader veilig is en dat de man die is opgepakt zijn mond heeft gehouden. Maar dan wordt Klaas’ vader ook opgepakt, wegens illegaal slachten. Klaas is boos en voelt zich machteloos. Zal hij zijn vader ooit nog terugzien?

Van school

Op school gaat het ook niet lekker, Klaas scheldt zelfs een keer zijn geschiedenisleraar uit voor vuile NSB’er. Hij moet zich melden bij de directeur en wordt van school gestuurd. Tegen zijn moeder zegt hij hier niets over, die heeft al genoeg zorgen aan haar hoofd nu zijn vader is gearresteerd. Klaas vertrekt ’s ochtends van huis en wacht buiten tot het laat genoeg is om de bakker te helpen met het bezorgen van de broden.

Een boodschap van zijn vader

Na de arrestatie vindt Klaas onder zijn kussen een briefje van zijn vader. Hij waarschuwt Klaas dat er een verrader in hun verzetsgroep zit. Klaas is vastbesloten de verrader zo snel mogelijk op te sporen en uit te schakelen voordat er nog meer arrestaties plaatsvinden. Als hij getuige is van een actie van de NSB’ers is hij ervan overtuigd dat hij een aanwijzing heeft gevonden.

Een dapper voornemen, niet zonder gevaar

Samen met zijn beste vriend Constantijn, een van de weinigen die hij nog vertrouwt, overlegt hij over een aanpak. Hij hoopt steeds een stapje dichter bij het bewijs te komen, maar loopt zelf ook veel gevaar. Hij moet voorkomen dat iemand hem kan betrappen…

Spannend en toegankelijk geschreven

De schrijfstijl van Bram Baptist is erg pakkend. Met de dreiging die van de situatie uitgaat en de vraag wie de verrader is, weet hij de aandacht van de lezer goed vast te houden. De woordenlijst voorin het boek zorgt voor uitleg van de voor jongeren minder bekende begrippen. Door de foto’s die in het boek staan komt het verhaal extra tot leven.

Interessant is dat Klaas Nieboer echt heeft bestaan. Hij woonde in de provincie Groningen, waar dit verhaal zich afspeelt. Voor lezers die ook in deze omgeving wonen zal dit verhaal hierdoor extra gaan leven.

Voor wie?

Soldaat van het noorden is een aanrader voor lezers vanaf ca. 12 jaar die graag oorlogsverhalen lezen. Het is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, het verzet en de vraag wie je in tijden van oorlog en onzekerheid kunt vertrouwen en laat de lezer hierover nadenken. Het beschrijft de heftigheid van het leven in die tijd zonder dit af te zwakken, waardoor de lezer zich serieus genomen zal voelen.

Over het boek

Titel: Soldaat van het noorden
Auteur: Bram Baptist
Uitgeverij: Hamley Books
Verschenen in 2021
Aantal pagina’s: 214
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen