Jongeren die moeite hebben met lezen, zien er vaak tegenop om een heel boek uit te krijgen. Maar wat nu als het boek niet zo dik is? En wel herkenbaar en spannend, zoals Stief van Marion Pauw? Dan is de kans op een positieve leeservaring heel groot.

Gebroken gezin

Kiki’s ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar moeder, die nog steeds erg veel moeite heeft met de scheiding. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, met wie hij net een baby heeft gekregen. Kiki loopt op eieren, want ze weet dat haar moeder het niet leuk vindt als ze naar haar vader gaat, maar haar vader wil haar juist vaker zien, zeker nu zijn zoon is geboren.

Je ongezien voelen

Op school hoort Kiki bij het groepje nerds, zoals ze haar vrienden zelf omschrijft. Dit zijn de leerlingen die niet bij de populaire groepjes horen, maar daar wel naar overstappen zodra ze de kans krijgen. Kiki hoort dus niet bij de populaire leerlingen en voelt zich niet erg gezien, niet door haar ouders, maar ook niet op Instagram of op school, waar een docent haar naam niet eens kent.

Als het tij begint te keren

Maar dan beginnen er dingen te veranderen. De knappe Tobias ziet haar ineens staan en zoekt contact met haar. En haar moeder wordt verliefd op een nieuwe man. Hij heet Johan, is altijd vrolijk, heeft een natuurlijk overwicht waardoor hij veel voor elkaar krijgt en is dol op het geven van cadeautjes aan Kiki en haar moeder. Het is bijna te mooi om waar te zijn, toch?

Novelle: voor de minder ervaren lezer

Het verhaal is zeer toegankelijk geschreven. De onderwerpen zijn herkenbaar en het verhaal wordt vanuit het perspectief van Kiki verteld, waardoor de lezer weet wat zij meemaakt, denkt en voelt. Afgezien van het eerste hoofdstuk, waarin een fragment dat zich verderop in het verhaal afspeelt wordt gedeeld om de spanning in het verhaal direct op te voeren, wordt het verhaal chronologisch verteld. Bij ieder hoofdstuk staat aangegeven op welke locatie Kiki zich bevindt, waardoor de lezer direct weet waar het verhaal zich afspeelt. Dit zorgt er samen met de korte hoofdstukken en de aanhoudende spanning voor dat het boek vlot leest. Een zeer geschikt verhaal voor leerlingen die moeite hebben met lezen en toe zijn aan een positieve leeservaring.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl is vind je lesmateriaal bij Stief. Dit materiaal bestaat uit vier opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen en laat ze aan de slag gaan met het verfilmen van een fragment uit het boek, het maken van een bericht op Instagram, of het laat ze nadenken over de gevoelens van de hoofdpersoon en over wat ze heeft meegemaakt. Het lesmateriaal is kant-en-klaar, je hoeft hier zelf niets meer aan te doen.

Over het boek

Titel: Stief

Auteur: Marion Pauw
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2019
Aantal pagina’s: 104
Voor lezers vanaf 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen