Op 1 juli is het Keti Koti en op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Hoe was het leven in slavernij? En hoe kwam je daarin terecht? Daarover gaat Suikerland van Henna Goudzand Nahar, met illustraties van Renate Siepel. 

Werken met weerstand

Lano en zijn ouders zijn tot slaafgemaakten en werken voor een gezin. Voor Lano is het erg lastig om te begrijpen waarom hij nu ineens veel minder mag en wordt aangesproken met ‘jongen’. Tot voor kort speelde hij met Esi en Yaa en mocht hij aan tafel mee-eten. Nu moet hij in de brandende zon staan wachten tot het gezin klaar is en kunnen hij en zijn ouders daarna de restjes opeten. Wat is er veranderd?

Geroofd

Wanneer hij op een avond met Esi en Yaa meeloopt naar de waterkant omdat Esi een ander krukje mee wil, worden ze overvallen door twee mensenrovers die hen meenemen in hun boot. Na een paar dagen varen worden ze afgeleverd bij een groot slavenschip. Er staat hun een lange reis vol ontberingen te wachten.

Aan het werk op een plantage

Esi komt uiteindelijk aan op een suikerplantage. Hier werkt ze in het huis van de meester en deelt ze de bezemkast met Jantje om te slapen. Jantje is de zoon van een zwarte vrouw en een witte opzichter. Zijn vader is vertrokken naar Amsterdam en heeft zijn zoon achtergelaten. Interessant om te lezen is dat iedereen anders omgaat met zijn gevangenschap, van acceptatie tot verzet. Esi houdt de herinneringen aan haar eigen dorp levend, terwijl Nene dat juist allemaal heeft proberen te vergeten.

Ontkracht stereotyperingen

Suikerland is een indringend verhaal dat laat zien hoe het was om als tot slaafgemaakte te moeten werken en leven. Het laat zien hoe mensen tot slaaf werden gemaakt en hoe er met deze mensen om werd gegaan. Wat mooi is aan dit boek is dat het diverse stereotype beelden over tot slaafgemaakten ontkracht. De plantagehouder is er bijvoorbeeld van overtuigd dat Esi dom is, want alle zwarte mensen zijn volgens hem dom. Maar Esi is slim en kan hun taal verstaan. Daardoor ontdekt ze een groot geheim.

Voor wie?

Eigenlijk zou je willen dat iedereen dit boek leest. Het is goed om je bewust te zijn van hoe er lange tijd met zwarte mensen om is gegaan en hoe onjuiste ideeën over deze mensen zijn ontstaan. Het verhaal is geschikt voor leerlingen vanaf ca. 10 jaar, maar kan ook nog erg goed gelezen worden in de onderbouw van het vo.

Door de toegankelijke taal is het ook zeker geschikt voor de minder ervaren lezer. Het verhaal is goed te volgen en leest vlot door omdat je wilt ontdekken hoe het afloopt met de personages. De afwisseling tussen de tekst en de illustraties maakt het verhaal nog indringender.

Over het boek

Titel: Suikerland
Auteur: Henna Goudzand Nahar
Illustrator: Renate Siepel
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 281
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen