Jason Reynolds schreef met 67 seconden een bijzonder boek in vrije versvorm. Een verhaal dat zowel qua inhoud als door de vorm veel jongeren, en zeker ook jongens, zal aanspreken.

Shawn is dood

Er werden schoten gelost en Will deed wat hij geleerd had om op zo’n moment te doen. Hij dook naar beneden en bad dat de knal en de kogel hem niet bereikten. Toen het weer rustig was, was het tijd om lijken te gaan tellen. Eéntje deze keer. Zijn broer Shawn. Will is er kapot van en merkt dat hij wil huilen, maar huilen is tegen de regels.

Er zijn drie regels

Wanneer er iemand is neergeschoten zijn er drie regels. Niet huilen is de eerste, dus Will huilt niet. De tweede is niet snitchen en dus zegt Will niets tegen de politie. De derde regel is wraak nemen. Als iemand van wie je houdt wordt vermoord, is het jouw taak om de dader op te zoeken en te vermoorden. Dat zijn de regels waar Will zich aan houdt, regels die niet door hem bedacht zijn, maar die hij wel moet volgen. Ook al heeft hij nog nooit een pistool vastgehouden.

De lift

Het grootste deel van dit verhaal speelt zich af in een lift die Will in 67 seconden naar beneden brengt om regel drie na te gaan komen. Hij stapt met het pistool van zijn broer de lift in en wil het zo snel mogelijk achter de rug hebben, maar bij iedere verdieping komt er iemand bij hem in de lift staan. Het zijn mensen die Will kent, maar die al zijn overleden. Ze vertellen delen van een groter verhaal, waardoor Will begint te twijfelen. Hij was in de volle overtuiging dat hij het goede zou gaan doen, maar nu weet hij het niet meer zo zeker.

Bijzondere, treffende vorm

De verteller in dit verhaal, Will, spreekt je direct aan. Hij richt zich tot de lezer, vraagt wie je bent en of je ook broers of zussen hebt. Door de vrije versvorm waarin dit boek is geschreven, zijn de zinnen kort, maar allemaal raak en vlijmscherp. Dat geldt ook voor de vergelijkingen die Will maakt. Met weinig tekst laat Reynolds de personages tot leven komen, waardoor je meeleeft met de emoties en gevoelens van de hoofdpersoon. Dit is een beklemmend verhaal dat je niet zomaar loslaat.

Voor wie?

67 seconden is een belangrijk verhaal over het maken van eigen keuzes dat geschikt is voor een brede doelgroep lezers vanaf ongeveer 14 jaar. Het zal ook zeker jongens en vmbo’ers aanspreken. Door de vrije versvorm ogen de pagina’s leeg. Het boek ziet er anders uit dan leerlingen gewend zijn en dat trekt de aandacht. Aarzelende lezers zullen dit boek dan ook graag lezen omdat het vrij snel uit is. Daarbij biedt 67 seconden door de inhoud, maar zeker ook door de vorm interessante gespreksstof. De bekende regels voor het schrijven van een tekst worden deels worden losgelaten, de teksten zijn poëtisch en bewegen over de pagina’s.

Op zoek naar diepere betekenislagen

Doordat het een toegankelijke tekst is over een onderwerp dat leerlingen boeit en prikkelt, is 67 seconden een geweldig boek om leerlingen met een leesweerstand kennis te laten maken met diepere betekenislagen in een verhaal. De inhoud van het verhaal is pittig en misschien is niet direct duidelijk wat er precies in de lift gebeurt als de al overleden personen binnenkomen, maar door een paar vragen aan je leerlingen te stellen, zullen ze hier snel achter komen. Praat met elkaar over wat er in de lift met Will gebeurt. Wie zijn de mensen die bij Will in de lift komen staan? En wat betekent het einde volgens jou? Op deze manier leer je leerlingen op een toegankelijke manier verhalen te interpreteren, waardoor ze meer betekenis krijgen.

Graphic novel

Heb je leerlingen in de klas die moeite hebben met het lezen van dit verhaal door de vorm waarin het is geschreven? Reik de dan de graphic novel 67 seconden aan, met illustraties van Danica Novgorodoff. Daarin wordt het verhaal ondersteund met beeld en is het voor deze leerlingen waarschijnlijk beter te volgen. Je leest er meer over in de boekentip Krachtige beelden in de graphic novel 67 seconden.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij 67 seconden. Dit lesmateriaal sluit aan bij zowel het boek als de graphic novel, bestaat uit zeven opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen en is kant-en-klaar voor gebruik. Meer informatie: lesmateriaal bij 67 seconden.

Over het boek

Titel: 67 seconden
Auteur: Jason Reynolds
Vertaald door: Maria Postema
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 306
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen