Gun jij je leerlingen een bijzondere leeservaring? Dan is Zonder titel van Erna Sassen het boek waar je naar op zoek bent. Het is een ijzersterk verhaal met prachtige beelden van Martijn van der Linden.

Moeilijk te beschrijven

Zonder titel is een fenomenaal boek. Ik wil er veel over vertellen, maar tegelijkertijd is het onmogelijk om het verhaal recht te doen in een relatief korte boekentip. Er is zoveel gaande in dit boek en alles hangt heel knap samen. Als ik het ene onderdeel bespreek, doe ik een ander te kort. Toch doe ik een poging, want dit boek is het lezen meer dan waard. Dus onthoud: wat je hieronder leest is maar een fractie, het boek is zoveel meer.

Tekenen als houvast

Joshua woont bij zijn vader, zijn ouders zijn gescheiden. Hij is boos en bang. Mensen om hem heen denken dat het komt door de scheiding, maar het is iets anders. Joshua worstelt met een groot gemis. Zijn beste vriendin Zivan, die hij al van jongs af aan kent en die zijn rots in de branding is, is verhuisd naar Irak. Ze mag van haar vader geen contact meer met Joshua hebben. Joshua is ten einde raad en troost zichzelf door te tekenen. Die tekeningen zie je terug in dit boek. Ze zijn gemaakt door Martijn van der Linden en laten het verhaal nog meer tot leven komen.

Gevoelige jongen

Sinds zijn moeder, die altijd praat maar eigenlijk niets zegt, niet meer bij hen woont, is het rustiger in huis. Rust die Joshua goed doet, want het dagelijks leven is soms wat te veel voor hem. Joshua lijkt kenmerken van autisme te hebben, al wordt dit nergens zo beschreven. Dat is voor het verhaal ook niet nodig, maar voor jou als docent misschien wel fijn om te weten zodat je dit boek aan leerlingen kunt aanreiken die zich in de hoofdpersoon kunnen herkennen.

Joshua verkeert regelmatig in situaties waarin hij bang is of niet weet wat hij moet zeggen of doen. Hij zondert zich ook graag af, heeft weinig contact met klasgenoten en vindt dat wel prima. Des te vervelender vindt hij het dat Sergio, de aanvoerder van de groep kansloze hangjongeren op school, zich met hem bemoeit.

Bemoeienis van buitenaf

Sergio pakt een van Joshua’s schetsboeken af. Hij bladert erin en eist één van zijn tekeningen van een wolf op. Deze wolf wil hij als tatoeage, maar dat kan Joshua met geen mogelijkheid toestaan. Sergio laat hem niet met rust, daarom laat Joshua hem bij hem thuis komen om zijn schetsboeken te laten zien, terwijl hij eigenlijk best bang is voor Sergio en zijn vrienden.

Een roman vol pluspunten

Deze roman heeft zoveel positieve punten, ik kan ze onmogelijk allemaal bespreken. De perfecte samenhang tussen de tekst van Erna Sassen en illustraties van Martijn van der Linden en de onderwerpen die schuren en tegelijkertijd interesse wekken. Er is veel aandacht voor kunst en er worden maatschappelijke thema’s besproken. Daarnaast bevat het herkenbare situaties voor jongeren, zoals de zoektocht naar wie je wilt zijn en de vraag wanneer iets een vriendschap is en of je dan ook verliefd bent. Tot slot dragen ook de ijzersterke opbouw, het directe taalgebruik en de humor bij aan een unieke leeservaring.

Voor wie?

Zonder titel is het soort boek dat ik iedere leerling gun en waarvan ik hoop dat het langskomt in hun leescarrière. Het is een boek dat leerlingen zullen lezen, doorvoelen en willen doorgronden. De lezer wil de personages leren kennen, ontdekken wat hen beweegt en leeft met ze mee. Het verhaal bevat korte hoofdstukken en directe taal, waardoor het veel leerlingen zal aanspreken. Wel is het fijn als de leerling wat lees- en levenservaring heeft, om het verhaal in de context te kunnen plaatsen en tussen de regels door te kunnen lezen. Een boek dat je leerlingen, en zeker ook vmbo’ers, kunt aanreiken vanaf de tweede of derde klas.

Over het boek

Titel: Zonder titel
Auteur: Erna Sassen
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Leopold
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 254
Geschikt voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen