Er verschijnen maar weinig dichtbundels die specifiek gericht zijn op jongeren vanaf twaalf jaar, maar gelukkig verscheen er in 2018 weer een mooie, toegankelijke bundel van Hans Hagen: Onbreekbaar.

Poëzie voor jongeren

Poëzie vind je overal om je heen. Op gebouwen en posters, tijdens uitvaarten en de Nationale herdenking op 4 mei, maar ook tijdens huwelijken of op geboortekaartjes. Je zou denken dat er voldoende aanbod is, maar gedichten geschreven voor jongeren vanaf een jaar of twaalf verschijnen niet dikwijls in boekvorm. Om deze doelgroep aan te spreken is het prettig als de gedichten gaan over onderwerpen waarin jongeren zich kunnen herkennen, zoals het ontdekken van zichzelf en de liefde. Er is ruimte voor luchtiger onderwerpen, maar zeker ook voor de zwaardere onderwerpen zoals verlies en de uitdagingen waar jongeren mee te maken krijgen op het moment dat ze erachter komen wie ze zelf (willen) zijn.

Over de werkelijkheid

De gedichten in Onbreekbaar gaan over dingen waar jongeren dagelijks mee te maken krijgen en is een weerspiegeling van het leven. Onderwerpen als verliefdheid, huiswerk en de dynamiek in de klas komen in deze bundel aan de orde. Daarnaast bevat de bundel gedichten over onderwerpen die niet voor iedereen herkenbaar zijn, maar die wel bij het leven horen, zoals het verlies van een dierbaar persoon.

Veel variatie

De bundel biedt niet alleen veel variatie in onderwerpen, maar ook de gedichten zelf verschillen in vorm en toegankelijkheid. De dichter schreef korte en langere gedichten, sommige zijn grappig, andere serieus. Er is ook veel variatie in complexiteit. Sommige gedichten zijn toegankelijk, waardoor de betekenis voor de leerling vrij snel duidelijk wordt, terwijl andere gedichten iets meer tijd nodig hebben om in te dalen en begrepen te worden. De lengte van de gedichten speelt hierbij overigens geen rol. Interessant voor de docent is dat een flink aantal gedichten volop mogelijkheden biedt om over na te praten met de leerlingen. Doordat de gedichten aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren zijn ze nooit té complex, waardoor je er niet tegenaan zult lopen dat er leerlingen zijn die de gedichten bij een bespreking niet begrijpen.

In de klas

Door de variatie in onderwerpen en toegankelijkheid in deze bundel zullen alle leerlingen zich wel kunnen herkennen in één of meerdere gedichten. Dit maakt dat deze bundel uitstekend geschikt is voor een bespreking in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Onbreekbaar. In dit materiaal wordt in de opdrachten rekening gehouden met de verschillende typen lezers. Leerlingen gaan aan de slag met een verdiepende opdracht waarbij ze langer nadenken over de betekenis van het gedicht of ze gaan bezig met een creatieve verwerking waarbij er aandacht is voor de persoonlijke beleving bij het lezen van het gedicht.

Over de dichtbundel

Titel: Onbreekbaar
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Querido
Jaar van verschijnen: 2018
Aantal pagina’s: 53
Voor lezers vanaf 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen