Leugenaar leugenaar van Herman van de Wijdeven is een toegankelijk verhaal over woede, echtscheiding en vriendschap. Maar ook over het dragen van de gevolgen van een beslissing die je in het heetst van de strijd neemt.

De stomste verjaardag ooit

Op de ochtend van haar dertiende verjaardag voelt Charlie bij het wakker worden dat er iets niet klopt, maar ze weet niet direct wat. Charlie heeft haar ouders de avond ervoor horen praten, maar ze kon ze niet verstaan. Toch wist ze dondersgoed waar dit gesprek over ging: ‘De woorden verloren onderweg naar boven hun betekenis, maar niet hun bedoeling.’ Charlie treft haar moeder als een ziek vogeltje aan de keukentafel. Als ze naar haar vader vraagt, antwoordt haar moeder dat hij weg is. En dan realiseert Charlie zich wat er niet klopt. Haar vader is niet naar zijn werk, maar helemaal weg. Hij komt niet meer terug.

Woede, verwijten en irritaties

Op weg naar school gaat Charlie nog even langs oma Sonja, waar ze thee en een cadeautje krijgt. Sonja is al op de hoogte van het vertrek van haar vader en vraagt Charlie of ze boos is op haar vader. Maar Charlie is vooral boos op haar moeder, zij heeft hem weggejaagd. Charlie kijkt ernaar uit om op school met Liv te kunnen praten, maar helaas is Kat daar ook. Kat jaagt haar altijd de stuipen op het lijf en haalt het bloed onder haar nagels vandaan. Natuurlijk krijgt Kat door wat er speelt en jent ze Charlie daarmee, waardoor Charlie alleen maar bozer wordt.

Wat je doet in het heetst van de strijd

De woede neemt alles over, Charlie sluit zich af van alle volwassenen en zoekt de grenzen op in de klas. Als er brand is geweest in haar school en de woede in haar nog verder aangewakkerd wordt, neemt ze een radicale beslissing. Ze doet iets waarvan ze de gevolgen met zich mee moet dragen en die ze met niemand kan delen. Naast woedend begint Charlie zich nu ook eenzaam te voelen.

Herkenbaar verhaal, vol nuttige inzichten en beeldend taalgebruik

Zeker voor jongeren die te maken hebben (gehad) met ouders die uit elkaar gaan, zal dit een heel herkenbaar verhaal zijn. Het gaat over de gevolgen van leugens en vriendschap, maar laat ook zien dat dingen vaak niet zomaar gebeuren en dat iedereen zijn reden heeft om zich op een bepaalde manier te gedragen. Herman van de Wijdeven gebruikt beeldende taal en rake beschrijvingen waardoor het verhaal gaat leven voor de lezer. Het is bijna onmogelijk om Charlie in haar eentje boos te laten zijn, want doordat het verhaal door Charlie verteld wordt en ze haar gedachten en gevoelens met de lezer deelt, is haar woede voelbaar door het boek heen.

Over het boek

Titel: Leugenaar leugenaar
Auteur: Herman van de Wijdeven
Uitgeverij: Querido
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 189
Voor lezers vanaf 12 jaar.
Ook beschikbaar als luisterboek en e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen