Op de cover van Voor de mooiste van Ted van Lieshout zien we een gigantische gouden appel. Het is de twistappel uit de Griekse mythe: deze gouden appel is het symbool voor het aanstichten van ruzies. De mythe gaat dat Godin Eris een gouden appel in het feestgedruis op een bruiloft gooide waarop stondt: ‘voor de mooiste.’ Eris waarschuwt hiermee dat we moeten oppassen voor mensen die roddelen en stoken. Een belangrijke les, ook in deze tijd.

Estafette

Het boek begint dus met het verhaal over Eris. De toon is gezet: Van Lieshout neemt je mee op een wandeling door de geschiedenis. Niet langs koningen, kolonels, oproerkraaiers en mensen met macht, maar langs gewone mensen die indruk maakten door te zijn wie ze waren. Hij kiest voor het principe van de estafette: het stokje wordt doorgegeven aan een nieuw historisch figuur en de verhalen volgen elkaar logisch op.

Vraag en antwoord

Ted van Lieshout vertelt zijn verhaal in de vorm van vraag en antwoord. In rode letters lees je de vragen die gesteld worden door een meisje en in zwarte letters lezen we het antwoord van de schrijver. Het enige dat we weten over het meisje is Het enige dat we weten over het meisje dat de vragen stelt is dat ze een broer heeft die meervoudig gehandicapt is en dat ze graag actrice wil worden. Het meisje stelt nieuwsgierige vragen over de personen en gebeurtenissen, de schrijver geeft op levendige wijze antwoord.

Moed en betrokkenheid

Thema’s die vaak terugkomen bij deze personen in de geschiedenis zijn de rechten van de vrouw (en de voorrechten van de man), slavernij, onderdrukking, anders zijn in de breedste zin van het woord, rechten van LHBTIQ+ personen, moed, heldhaftigheid, uitvindingen, maar bovenal: jezelf kunnen zijn. Of het nu oorlog is of vrede, waar je ook woont of werkt: mensen zijn op zoek naar wat ze kunnen betekenen voor de wereld. Ze willen zingeving ervaren. Van Lieshout vertelt hun verhalen met zeer veel betrokkenheid en enthousiasme, waardoor je nieuwsgierigheid wordt gevoed. Dit boek leert je dat iedereen ertoe doet – niet alleen (of juist niet) de schreeuwers die aan de macht zijn of de rijke mensen met hun jachten en social media-accounts met miljoenen volgers. Iedereen kan het verschil maken. 

Voor wie?

Het boek heeft geen hoofdstukken, het gaat maar achter elkaar door. Voor de niet-geoefende lezer zal dit even wennen zijn, net als het taalgebruik en de vele niet-frequente woorden. Maar dat maakt dit boek wel erg rijk en interessant! De onderwerpen aan het begin van het boek zijn direct best wel heftig: seks, verkrachting, onderdrukking en geweld. Van Lieshout behandelt dan ook regelmatig Griekse mythen, en daarvan weten we natuurlijk dat het er ruig aan toe kan gaan. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 13/14 jaar. 

In het voorgezet onderwijs, vanaf leerjaar 2 of 3, is dit boek geweldig in te zetten tijdens geschiedenis, kunstgeschiedenis, maatschappijleer en Nederlands. Het boek leent zich voor creatieve lesideeën. Laat de leerlingen bijvoorbeeld een straatnaam opzoeken met daarin de naam van een voor hen onbekend persoon. Of laat ze een fictief social media account opzetten voor één van de personages.

Over het boek

Titel: Voor de mooiste
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgegeven door: Leopold
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 116

Voor lezers vanaf ca. 13 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen