Wat houdt het in als je ouders gaan scheiden? En wat als ze vervolgens weer een nieuwe relatie krijgen? Het kan een lastig proces zijn voor kinderen. Vuurspuwen biedt herkenning en handvatten.

Samengestelde gezinnen

Fien is een kind van gescheiden ouders en zij pendelt heen en weer tussen twee huizen. Haar vader is hertrouwd met Maite en in dit gezin heeft Fien een stiefzusje en een halfzusje. Haar moeder was lang alleen, maar heeft sinds kort een relatie met Felix, met wie ze gaat samenwonen. Dat betekent dat Fien gaat verhuizen. Ook de twee kinderen van Felix komen deels bij hun wonen. Fien heeft veel moeite met deze nieuwe situatie, waarin ze zich steeds maar moet voegen naar wat er van haar verwacht wordt. Tot overmaat van ramp kondigt haar vader ook nog aan dat hij weer gaat scheiden. In dat huis gaat dus ook weer van alles veranderen.

Uitdagingen, frustraties en pijn

Het heen en weer reizen, wennen aan nieuwe huisgenoten, de wisselende regels in huis, bemoeienis van Felix en het naderende afscheid van Maite zorgen voor onrust. Fiens ouders hebben totaal niet door hoeveel impact deze veranderingen op haar hebben en haar vriendinnen en vriendje Jesse vinden dat ze niet zo moet zeuren. Fien zoekt steeds meer de grenzen op om haar frustratie te kunnen uiten.

Een uitlaatklep

Op een middag komt ze twee meiden van school tegen die wel begrip hebben voor haar situatie. Eindelijk voelt Fien zich gehoord en ze is blij dat ze welkom is bij deze meiden, maar helemaal op haar gemak is ze niet. Ze vragen haar dingen te doen waar Fien zich niet altijd prettig bij voelt, maar toch gaat ze er in mee. Ze wil haar nieuwe vriendinnen niet nu alweer verliezen.

Toegankelijk geschreven, maar weinig ruimte voor reflectie

Vuurspuwen is weer een verhaal zoals we van Cazemier gewend zijn. Het bespreekt een actueel thema, leest vlot door en er gebeurt heel veel, waardoor het geen moment saai wordt. Helaas is er door de grote hoeveelheid gebeurtenissen weinig ruimte om echt stil te staan en te reflecteren op emoties en op wat er gebeurt, terwijl de thema’s soms best pittig zijn. Dat is jammer, want hierdoor wordt het verhaal hier en daar wat oppervlakkig. Dat geldt ook voor de manier waarop de seksualiteit tussen Jesse en Fien wordt beschreven. Cazemier maakt duidelijk dat je in je relatie grenzen aan mag geven en die van de ander moet respecteren, maar iets langer stilstaan bij de emoties en gevoelens die daarbij een rol kunnen spelen, had het verhaal waardevoller gemaakt.

Voor wie?

Vuurspuwen is heel waardevol voor kinderen van gescheiden ouders en uit samengestelde gezinnen, het legt pijnlijk bloot hoeveel impact dit soort veranderingen op kinderen en jongeren kan hebben. Leerlingen met meer leeservaring zullen wellicht wat moeite hebben met het ontbreken van diepgang en reflectie. Mocht de leerling dit boek toch willen lezen, dan kun je deze reflectie op de gebeurtenissen uiteraard ook tijdens het lezen of achteraf laten plaatsvinden in een gesprek over het boek of via een verwerkingsopdracht.

Over het boek

Titel: Vuurspuwen
Auteur: Caja Cazemier
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 201
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen