Sommige verhalen zijn net even anders dan je gewend bent. De kleur van de zon is zo’n verhaal. Hierin is de grens tussen werkelijkheid en verbeelding niet altijd duidelijk, wat resulteert in een magisch verhaal over een bijzondere jongen.

Grote gebeurtenissen

Het is zomervakantie en iedere dag trekt Davie eropuit. Op een mooie zomerdag dag hoort Davie van zijn beste vriend Gosh dat Jimmy Killen is vermoord. Gosh heeft hem gevonden en heeft dit bij de politie gemeld. Ze gaan samen kijken op de plek waar Gosh Jimmy heeft gevonden en inmiddels zijn ook de politie, dominee en arts aanwezig zijn. Het is snel duidelijk wie de dader moet zijn, want Jimmy had een grote vijand: Zorro Graig. Davie vindt het maar niets, daar op de plek waar Jimmy nog steeds ligt. Het doet hem denken aan zijn eigen vader, die onlangs is overleden.

De zwerftocht van Davie

Terwijl er in het dorp allerlei commotie is ontstaan rond de dood van Jimmy Killen, trekt Davie eropuit. Misschien kan hij Zorro Graig vinden, zegt hij tegen Gosh. Met zijn plunjezak loopt hij de heuvels in. Onderweg komt hij verschillende mensen tegen, de meesten zijn blij hem te zien en maken een praatje, maar niet iedereen denkt er zo over. Davie trekt een tijdje op met een hond en loopt een stuk met de eigenaardige Wilf Pew mee. Tussendoor rust hij af en toe, pakt zijn potloden erbij en tekent wat hij ziet.

Een onduidelijke grens tussen werkelijkheid en verbeelding

Davie komt over als een dromerige jongen. Bij het zien van bepaalde plekken dwaalt hij in gedachten af en fantaseert hij over de plek. Het is niet altijd duidelijk of dat wat beschreven wordt werkelijkheid is of fantasie. Er gebeuren ook dingen die echt niet in de realiteit kunnen gebeuren. Hierdoor weet de lezer dat hij niet zomaar moet aannemen dat alles wat Davie ziet, ook werkelijkheid is.

Een boek voor de enkeling in plaats van voor de massa

De kleur van de zon is geschreven door David Almond, die in 2010 de Hans Christiaan Andersen Award won. Het is een boek voor lezers die houden van verhalen waarin meer mogelijk is dan in de werkelijkheid, waarin niet alles is zoals het in eerste instantie lijkt. De fantasie van Davie zorgt ervoor dat dit een bijzonder verhaal is. Davie neemt de lezer mee in zijn wereld, laat zien wat hij ziet en voelt. Door de vage grens tussen realiteit en verbeelding is er ruimte voor onderzoek, vragen, eigen interpretatie en betekenisgeving. De meer ervaren lezers die hiervoor openstaan zullen genieten van dit wonderschone verhaal, waarin Davie meer over de toedracht van de moord ontdekt, maar ook veel leert over zichzelf en het leven. Een verhaal waarin niet alles direct duidelijk is, maar dat de lezer meeneemt op een wonderlijke wandeling.

Over het boek

Titel: De kleur van de zon
Auteur: David Almond
Vertaald door: Annelies Jorna
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 221
Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen