Met Wie is Adam Westerman? schreef Henk Hardeman een spannend verhaal, dat in het begin sterk aan Boy 7 doet denken, maar dat tegelijkertijd heel anders is.

Geheugenverlies

Een jongen wordt wakker op een onbekende plek. Hij heeft geen idee waar hij is en wat er is gebeurd. Sterker nog: hij weet niet eens wie hij zelf is. Hij ligt in een ziekenhuis en blijkbaar is er iets heftigs gebeurd, een ongeluk. Voordat hem verteld wordt wat zich heeft afgespeeld, moet hij eerst op krachten komen. De jongen blijkt Adam te heten en hij lijdt aan geheugenverlies. Het vreemde is alleen dat hij zich wel algemene dingen kan herinneren, maar niets persoonlijks… 

Ontdekken wie je bent

Langzaam ontdekt Adam steeds meer over zijn afkomst. Zijn zus Lotte bezoekt hem stiekem, terwijl hij eigenlijk nog geen bezoek mag hebben. Ze geeft raadselachtige hints. Het zijn losse flodders en alles wat hij over zichzelf te weten komt, voelt vreemd. Zijn vader wil niet praten over wat er is gebeurd en zijn zieke moeder heeft sinds het ongeluk weinig energie. Adam ontmoet zijn moeder pas als hij naar huis mag, al voelt het niet echt als thuiskomen. Hij herkent nog steeds helemaal niets.

Wie kun je vertrouwen?

Adam probeert te achterhalen wat er gebeurd is, maar zijn leven is een groot raadsel. Lotte gedraagt zich vreemd, zijn vader laat ook weinig los. Adam heeft geen idee wie de waarheid spreekt. Gelukkig krijgt hij weer contact met zijn beste vriend Harm. Hij belooft Adam te helpen om de waarheid te achterhalen, maar kan Adam hem wél vertrouwen?

Een spannend mysterie

Wie is Adam Westerman? is een spannend verhaal waarin je door wilt blijven lezen. Soms denk je dat je doorhebt hoe het zit, maar er blijkt toch steeds weer iets anders te spelen. Het verhaal doet erg denken aan de boeken van Mirjam Mous, met name aan Boy 7, doordat het begint met geheugenverlies. Toch zal je ontdekken dat Harderman een heel ander verhaal heeft geschreven. Niet op alle vlakken is het verhaal even geloofwaardig, maar toch is de kans groot dat de spanning de lezer door het verhaal sleept.

Voor wie?

Dit boek is heel geschikt voor leerlingen vanaf ca 13 jaar die houden van thrillers en mysterie. Lezers die na het lezen van de boeken van bijvoorbeeld Mirjam Mous, Margje Woodrow en Cis Meijer toe zijn aan meer uitdaging, zullen die vinden in Wie is Adam Westerman? Het verhaal bestaat uit zeven delen en bevat geen losse hoofdstukken. Dit doet een beroep op het ‘diepe lezen’, waarbij meer concentratie nodig is, dat met name meer ervaren lezers zullen beheersen.

Over het boek

Titel: Wie is Adam Westerman?
Auteur: Henk Hardeman
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 287
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen