Verhalen over de liefde

Lijstjestijd! Valentijnsdag komt er weer aan, dus dit is een mooi moment om een paar fijne jeugdboeken waarin verliefdheid een rol speelt uit te lichten. Al kan lezen over de liefde natuurlijk op ieder moment van het jaar.

Verliefdheid in alle vormen

De afgelopen jaren vindt er een positieve verschuiving plaats met betrekking tot verhalen over verliefdheid en relaties. Waar eerder heteroseksuele relaties de norm waren en het ontdekken dat je bijvoorbeeld homoseksueel bent als problematisch gezien werd, kom je nu vaker queer-relaties tegen die geen probleem zijn, maar gewoon ontzettend fijn en vanzelfsprekend. Want dat is hoe het ook kan zijn, en die representatie is belangrijk.

Boekentips

Op Lezenslessen.nl vind je bij de boekentips een filter waarmee je de tips kunt selecteren op onderwerp, zoals verliefdheid. Hieronder tip ik een aantal fijne titels. Ze staan op volgorde van leesniveau, de bovenste is het meest toegankelijk en de onderste is geschikt voor meer ervaren lezers.

Wat we niet zeggen – Nadine Swagerman

Na de plotselinge dood van zijn vader verhuist de zeventienjarige Tobias met zijn moeder en zusje naar de andere kant van het land. Weg van alle herinneringen die nu nog te pijnlijk zijn. In zijn nieuwe woonplaats ontmoet Tobias een ontzettend knappe, jongen: Jones. Hij nodigt Tobias uit om samen iets te gaan doen en ze spreken voor de volgende dag af. Al snel wordt Tobias gewaarschuwd, je kunt maar beter bij Jones uit de buurt blijven… Maar wat er precies speelt, wordt er niet bij verteld. De wildste verhalen gaan rond. Samen met zijn zusje gaat Tobias op onderzoek uit.

Kilometers zonlicht – Marike Goslinga

Peer en Leonne ontmoeten elkaar tijdens een wandeltocht. Al vanaf het eerste moment is Peer in de ban van Leonne en haar prachtige ogen. Gedreven door het idee dat hij een betere versie van zichzelf wil worden stelt hij zichzelf voor met een andere naam. Het helpt hem, hij durft nu de stoere jongen te zijn die altijd wat te zeggen heeft. Leonne heeft snel door dat de jongen liegt over zijn naam en waarschijnlijk over nog wel meer dingen. Er ontstaat een spanning tussen de twee die een afstand creëert, maar tegelijkertijd zorgt voor aantrekking.

Mondi – Milouska Meulens

DeeJay en zijn drie broers horen van hun ouders dat ze naar Nederland gaan verhuizen en Curaçao zullen verlaten. Ze hebben en missie en besluiten uit te zoeken wat het rare ding in de boom is, bij het verlaten huisje in de natuur is waar ze dagelijks doorheen lopen. Maar ondertussen heeft DeeJay nog een missie, hij hoopt het hart van de prachtige Soñia te veroveren…

Een verhaal waarin de verliefdheid geen hoofdrol speelt, maar wel steeds een terugkerend element is dat het verhaal extra diepte geeft. 

Blijf zachtjes bij me – Jacqueline Woodson

Op hun eerste schooldag lopen Ellie en Miah elkaar letterlijk tegen het lijf en al snel zijn ze stapelverliefd op elkaar. Toch brengen ze de buitenwereld zo min mogelijk op de hoogte van hun geluk, omdat ze bang zijn voor onbegrip. Als ze op straat lopen, worden er regelmatig opmerkingen gemaakt of gevraagd of het goed met Ellie gaat, alsof ze niet veilig zou zijn bij Miah. Mensen zijn het niet gewend om een wit meisje met een zwarte jongen samen te zien.

Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagermen

Gwen en Isa ontmoeten elkaar tijdens groepstherapie. Ze vinden steun in de groep, maar ook bij elkaar. Het klikt goed tussen de meiden, ze durven open en eerlijk tegen elkaar te zijn en voelen zich hierdoor gehoord en een stuk minder eenzaam. Al snel wordt duidelijk dat de meiden meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap. In dit verhaal wordt duidelijk dat verschillende gevoelens naast elkaar kunnen bestaan. Je kunt persoonlijk een moeilijke periode doormaken en tegelijkertijd ontzettend verliefd en gelukkig zijn, een waardevolle boodschap in een tijd waarin we gewend zijn vooral veel perfecte plaatjes te zien. 

Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Wilbur is, net als alle andere hoofdpersonen in de boeken van Susin Nielsen, een buitenbeentje. Hij ligt niet zo lekker in de groep en is sociaal wat onhandig. Tijdens een uitwisseling raakt hij tot over zijn oren verliefd op het Franse meisje dat bij hem logeert, maar durft daar niets mee te doen. Dan besluiten zijn vrienden hem een make-over te geven à la Queer Eye, de Netflix-serie. Het resultaat is Iets heel bijzonders: een heerlijk verhaal vol humor dat je al je leerlingen gunt.

Veel leesplezier!

Deel dit bericht
Lezenslessen