Verhalen over de liefde

Lijstjestijd! Valentijnsdag komt er weer aan, dus dit is een mooi moment om een paar fijne jeugdboeken over verliefdheid uit te lichten. Al kan lezen over de liefde natuurlijk op ieder moment van het jaar.

Verliefdheid in alle vormen

De afgelopen jaren vindt er een positieve verschuiving plaats met betrekking tot verhalen over verliefdheid en relaties. Waar eerder heteroseksuele relaties de norm waren en het ontdekken dat je bijvoorbeeld homoseksueel bent als problematisch gezien werd, kom je nu vaker queer-relaties tegen die geen probleem zijn, maar gewoon ontzettend fijn en vanzelfsprekend. Want dat is hoe het ook kan zijn, en die representatie is belangrijk.

Boekentips

Op Lezenslessen.nl vind je bij de boekentips een filter waarmee je de tips kunt selecteren op onderwerp, zoals verliefdheid. Hieronder tip ik een aantal fijne titels. Ze staan op volgorde van leesniveau, de bovenste is erg toegankelijk en de onderste is geschikt voor ervaren lezers die verder zijn op het gebied van hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Heartstopper – Alice Oseman

Een heerlijke serie over Nick en Charlie. In deze graphic novels ontmoeten twee jongens elkaar. Charlie ontdekt dat hij meer voelt voor zijn nieuwe vriend, wat niet echt handig is, want Nick is hartstikke hetero. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Heartstopper is een zeer toegankelijke en hartverwarmende serie over elkaar leren kennen en ontdekken wat je voor elkaar voelt.

Match – Buddy Tegenbosch

Veel verhalen die verliefdheid als belangrijkste onderwerp hebben, spreken vaak vooral meisjes aan. Boeken die ook door jongens gelezen worden, bevatten vaak wel romantiek, maar dat gaat meer op in het geheel. Zoals in Match, een verhaal over voetballen op topniveau, ziekte, omgaan met emoties en verdriet, maar dus ook over verliefdheid.

Liefde is voor losers – Wibke Brueggmann

Niets is vervelender dan het gevoel hebben dat je beste vriendin je niet meer ziet staan. Phoebe weet precies hoe dat voelt, want haar vriendin Polly heeft geen aandacht meer voor haar sinds ze met Tristan is. In Liefde is voor losers schrijft Phoebe hierover in haar dagboek en dit levert een hilarisch verhaal op, met treffende beschrijvingen van een meisje dat besluit nooit verliefd te worden. Maar dan ontmoet ze Emma…

De tweede stem – Elin Meijnen

Nog een verhaal waarin de verliefdheid niet de boventoon voert, maar wel een belangrijk onderdeel uitmaakt van het geheel. In De tweede stem gaat Mette naar een nieuwe school. Ze is daar blij mee en hoopt haar verleden hierdoor achter zich te kunnen laten, maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Ondertussen probeert een nieuwe vriend haar aan te sporen om te ontdekken of ze op jongens of meisjes valt. Zelf is hij al jaren uit de kast en hij maakt er de hele dag grappen over. Het geeft Mette ruimte om uit te zoeken wat ze voelt, want iedere keer als ze Flo ziet of spreekt, merkt ze dat er van binnen iets gebeurt…

Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Wilbur is, net als alle andere hoofdpersonen in de boeken van Susin Nielsen, een buitenbeentje. Hij ligt niet zo lekker in de groep en is sociaal wat onhandig. Tijdens een uitwisseling raakt hij tot over zijn oren verliefd op het Franse meisje dat bij hem logeert, maar durft daar niets mee te doen. Dan besluiten zijn vrienden hem een make-over te geven à la Queer Eye, de Netflix-serie. Het resultaat is Iets heel bijzonders: een heerlijk verhaal vol humor dat je al je leerlingen gunt.

Dit is best wel een episch liefdesverhaal – Kacen Callender

Nate gelooft niet meer zo in de liefde. Hij heeft in zijn omgeving genoeg voorbeelden dat verliefd zijn en relaties aangaan, toch alleen maar kan uitmonden in pijn en verdriet. Toch ontstaan er bij Nate ook gevoelens voor een ander, maar die probeert hij weg te stoppen. Dit is best wel een episch liefdesverhaal is geschikt voor leerlingen die iets verder zijn op het gebied van hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Het leert ze onder andere dat hokjes niet zo afgebakend zijn als het soms lijkt. Het verhaal bevat wel een expliciete seksscène die niet voor iedere jongere lezer geschikt zal zijn, maar doordat er in deze scène getoond wordt hoe realistische, liefdevolle en respectvolle seks eruit kan zien, zal dit vooral een positief voorbeeld zijn.

Veel leesplezier!

Deel dit bericht
Lezenslessen